Terlemenin Altında Yatan Nedenler

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Terlemenin Altında Yatan Nedenler

Neden Terleriz?

Terleme vücudun hava sıcaklığına karşı dengesini korumasını sağlayan mekanızmadır. İsteğimiz dışında çalışan bu mekanizma ile ter atılırken, pek çok toksit madde de vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Bu görevleri yerine getiren yapılaraysa ter bezi isimi verilmektedir. Bu bezler ekrin ve apokrin olmak üzere iki çeşittir.
Ekrin adıyla bilinen bezler, vücudun her yerinde yaygın birşekilde bulunur. Apokrin ter bezleri koltuk altında göğüste ve ensede bulunmaktadırlar. Özellikle sık karşılaşılan terleme, aşırı olduğunda bireyi ve çevresinde bulunan kişileri rahatsız etmektedir. Aşırı terleme durumuna ise hiperhidrod adı verilmektedir. Aşırı terleme, kişinin bakımıyla azaltılabilsede tamamiyle engellenememektedir. Bu durum herhangi bir hastalık yüzünden veya psikolojik bir nedenden dolayı kaynaklanıyor olabilir. Terin içeriği ise; sodyumi klor, potasyum, üre ve su bulunmaktadır. Organik madde miktarının artması kokununda artmasına neden olmaktadır.

Aşırı terlemenin nedenleri

Yediklerinizden Kaynaklanıyor Olabilir.
Hormonal rahatsızlıkların sebep olduğu aşırı terleme rahatsızlığı metabolizmayı hızlandıran hastalıklardan değerlendirilmelidir. Hipertiroidi yani tiroit bezinin fazla çalışması sistematik olan hastalıkların başında gelmektedir. Bu nedenle hastalığın diğer belirtileriyse çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreme olarak bilinmektedir. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası aşırı terleme görülebilirken bu durumu alkol, baharatlı yiyecekler kafein gibi etkenler de terlemeyi arttırabilmektedir.

Terlemeye Neden olan Rahatsızlıklar

  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Çocuklarda C ve D vitaminlerinde eksiklik
  • Hipertroidi
  • Kalp ve Damar Hastalıkları
  • Bazı Kanser Türleri

Tedavi Yöntemleri

Aşırı terleme tedavisi nedene göre değişkenlik göstermektedir. Terleme neden olabilecek rahatsızlıklar için tetkikler yapılmalıdır. Altta yatan bir rahatsızlık varsa tespit edilmelidir. Aşırı terlemenin tedavisinde cerrahi ve ilaç tedavisi gibi yöntemlerin yanında farklı yöntemlerde bulunmaktadır.

  • İlaç Tedavisinde, antiperspirantlar kullanılarak terleme azaltılabilinir. Ayrıca sempatik blokanlar sinirleri etkileyerek terlemeyi azaltabilir. Bu ilaçlar büyük oranda ağız kurulu bulanık görme ve mesane sorunlarına neden olduğundan çok fazla tercih edilmemektedirler.
  • Cerrahi Yöntemler, hiperhidroz sadece koltukaltından meydana geliyorsa, küçük kesiler ve “liposuction” gibi yöntemlerle tedavi edilebilirken, endoskopik torasik sempatektomi yöntemi ile yüz ve el terlemesi kesilebilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: