Hipertiroidi Nedir?

 

Tiroit bezi sağlıklı ve enerji dolu bir vücut için çok önemli hormonlar üretir. Tiroit hormonlarının çok ya da az çalışması, hormonların yapısındaki bozulma pek çok tiroit rahatsızlığına neden olmanın yanı sıra metabolizma hızında değişiklikle birlikte hayat kalitesinin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Hipertiroidi, tiroit bezinin salgıladığı tiroit hormonlarının fazla çalışması ve kanda fazla tiroit bulunması anlamına gelir. Halk arasında zehirli guatr olarak da bilinen hipertiroidi; aşırı terleme, sıcağa dayanıksızlık, çarpıntı gibi belirtilerle kendini gösterir. Laboratuvar testlerinde T3 ve T4’ün yüksek, TSH seviyesinin ise düşük olduğu tablo “hipertiroidi” olarak tanımlanmaktadır.

Belirtileri;

  • Kişinin iştahlı olmasına rağmen kilo kaybı yaşaması, özellikle istirahatte artış gösteren nabız sayısının 100 ve üzerine çıkması, terleme, ellerde titreme, uyku ve adet düzensizlikleri hipertiroidi belirtileridir.
  • Genel olarak tiroit bezinin çok çalışması şu belirtilerle kendini gösterir; çarpıntı, kilo kaybı, kaslarda zayıflık, saçlarda incelme ve dökülme, uykusuzluk, nemli cilt ve ciltte incelme, aşırı terleme, bağırsak hareketlerinde artış ve ishal, adet düzeninde bozulma, sinirli ve tahammülsüz olma durumu, gözlerde ileri doğru fırlama, sıcağa tahammülsüzlük, erkeklerde meme büyümesi, tiroit bezinde büyüme (guatr) oluşması, kemik erimesi, hiperaktivite, libido kaybı, ciltte kırmızı yumrular, aşırı susama.
  • Hipertiroidi graves hastalığı, sıcak nodüller, tiroit bezinin iltihaplanması ve tiroit kanseri gibi nedenlerle oluşabilir.
  • Aşırı iyot alınması, aşırı tiroit hormonu alınması ve genetik faktörler de hipertiroide neden olur. Hipertiroid kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.

Tanı; Hipertiroidi tanısı için kanda tiroit hormonlarına (T3 ve T4) ve TSH düzeyine bakılır. Eğer kanda T3 ve T4 yüksek, TSH düşük çıkarsa hipertiroidi teşhisi konur. Tiroit sintigrafisinde fazla iyot tutan nodüller “sıcak nodül”, az iyot tutan nodüller “soğuk nodül” olarak değerlendirilir. Sıcak nodüllerin kötü huylu hücre içerme ihtimalleri daha düşüktür. Tiroit bezini ayrıntılı şekilde görüntüleyebilmek için tiroit ultrasonografisi, ekokardiyografi ve göz muayenesi de yapılır

Tedavi Yöntemleri; Hipertiroidi kanda yüksek olan tiroit hormonlarını normal düzeye getirmek için antitiroidi ilaçları ile tedavi edilir. Halk arasında atom tedavisi olarak da bilinen iyot tedavisi tiroit bezinin fazla çalıştığı ve tiroit kanseri ameliyatlarından sonra uygulanmaktadır. Hipertiroidi hastalarının iyottan yoksun beslenmeleri ve sigara içmemeleri en önemli beslenme kuralıdır. Hipertiroidi hastalarının bu önerilere dikkat etmesi gerekir;

  • Sarımsak, mantar ve brokoli sofranızda sıklıkla bulunmalıdır.
  • Probiyotik içerek yoğurt ve faydalı yağlar mutlaka her gün tüketilmelidir.
  • Omega 3 almak için haftada bir, iki kez balık tüketimi tavsiye edilir.
  • Çay, kahve ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Glisemik indeks diyeti hipertirodi için faydalı olabilir.

Hamilelikte Hipertiroidi; Geçmişte hipertiroidi tedavisi gören ya da ailesinde hipertiroidi olan kadınlar hamilelik öncesinde ve süresince mutlaka uzman kontörlünde tiroit hormonlarını takip etmelidir. Eğer gebelik öncesinde kişide nodül varsa hamilelikten önce biyopsi yapılması gerekir. Çünkü hamilelik döneminde nodüller büyüyebilir ve hem anne adayını hem de bebeği olumsuz etkilenebilir. Hipertiroidi düşük yapma olasılığını da hastalığın seviyesine göre artırabilir.
    Hamilelikte genellikle Basedow-Grasev hastalığına bağlı olarak hipertiroidi ortaya çıkar. Hamilelikte ortaya çıkan hipertiroidi, bebeğin tiroit bezinin de fazla çalışmasına yol açar. Anne aldığı antitiroit ilaçlarla tedavi olurken bu ilaçlar plasentadan bebeğe de geçer. Ayrıca hamilelik sırasında hipertiroidi tedavisinde radyoaktif iyot uygulanmaz. Eğer ameliyat gerekiyorsa, bunun için gebeliğin 20’inci haftasını doldurması beklenir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: