Tiroit bezi, boyunda ve köprücük kemiğinin hemen üstünde kelebek şeklinde bir görünüme sahip olan vücuttak, hormonları üreten endokrin bezlerinden biridir. Tiroit bezi sağlıklı ve enerji dolu bir vücut için çok önemli hormonlar üretir. Tiroit hormonlarının çok veya az çalışması, hormonların yapısındaki bozulma pek çok tiroit rahatsızlığına neden olmasının yanı sıra metabolizma hızında değişiklikle birlikte hayat kalitesinin de olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Hastaların en çok şikayet ettiği nokta ise kilo verememeleridir.
Tiroit hastalarının kendilerine özel hazırlanmış diye programlarına göre beslenmesi gerekir. Tiroit rahatsızlıklarında, tedavi pek çok farklı şekilde uygulanmaktadır. Bu tedavilerin hepsi hastaya bağlı olarak değişim gösterir. Tedavilere rağmen tiroit bezinden salgılanan hormonlar, hipotiroidi’ye neden olduysa, vücut metabolizması yavaşlar. Yavaşlayan metabolizmada görülen en önemli yan etkisi aşırı kilo alımıdır. Bu nedenle tiroit tedavisi sırasında hastanın kendisine özel hazırlanmış diyet programlarına çok dikkat etmeleri ve beslenme programlarında değişiklik yapmaları gerekmektedir.
Her hastanın farklı fizyolojik özelliğe sahip olması, bazı besinlere karşı olan duyarlılıklarını değiştirmektedir. Bu nedenle kan testi gibi belirli özel testler yaparak, tespitlerde bulunulur. Bu tespitlerin ardından bir diyet programı hazırlanması gerekmektedir. Tiroit hastalarına, günlük protein, karbonhidrat, vitamin, mineral, yağ ve lif açısından zengin bir beslenme programı hazırlanması gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gerekilen diğer hususlar
Stres
Hastaların kişiye özel beslenme programları yanında hastalığı tetiklediği bilinen stresten uzak durmaları gerekmektedir. Bu nedenle temiz havada, egzersiz yapması da stresten uzak durmasında önemli bir faktördür.