Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Makaleler > Çocuk

Çocuklarda Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Çocuklar,bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemlerinin gelişimiyle beraber bulaşıcı hastalıklarla geçmişe oranla daha az karşılaşıyorlar. Bulaşıcı hastalıklara karşı, aşı yaptırmak oldukça etkin bir yöntemdir. Peki bu hastalıklar nelerdir?

Çocuk Hastaliklari Nelerdir?

Kızamık (Rubeola)
Kızamık virüsü ile meydana gelen akut, döküntül enfeksiyon hastalığıdır. Hava damlacıkları yoluyla kişiden kişiye geçen oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Virüsün kuluçka dönemi 10-14 gündür. Şikayetler başlamadan önceki iki gün ile döküntü başladıktan sonraki dört gün en bulaşıcı dönemdir. Bir kez geçirildikten sonra hayat boyu bağışıklık bırakır. Hafif veya yüksek ateş görülür, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık görülür. Karakteristik olarak görülen döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve daha sonra da kol ve bacaklara yayılır. Hastanın 10 gün süreyle izole edilmesi ve dinlenmesi gerekir. Doktor şikayete yönelik tedavi uygular. Bunun yanında kızamıklı bir çocukla temas eden kişilere gamma globülin yapılarak hastalık önlenebilir.

Kızamıkçık (Rubella)
Virüslerin sebep olduğu, kızamıktaki gibi döküntülerle seyreden, bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamıktan farkı, döküntüler daha açık renklidir ve daha hafif ve tehlikesiz seyreder. Kızamıkçık doğuştan oluşan bir hastalık değildir. Basit ve bazen belirtisiz bazen de sadece lenf bezlerinin şişmesi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Kızamıkta olduğu gibi ateş, halsizlik ve spesifik olmayan belirtilerin görüldüğü prodromal dönem yoktur. Küçük çocuklarda bu dönem olmamasına rağmen, bazı büyük çocuklarda ortaya çıkabilir. Hastalığın en belirgin belirtilerinden birisi kulak arkasında ve kafanın arka kısımının alt bölgesinde lenf bezlerinde büyüme görülür. Döküntü genelde açık renkte pembe yüzden başlayıp vücuda yayılan tarzdadır. Kızamıkçık görülen kişi döküntü başlamadan bir hafta önce ve döküntü başladıktan 4 gün sonraya kadar bulaşıcıdır. Daha önceden kızamıkçık geçirmiş annelerin bebekleri ilk 6 ay boyunca pasif olarak korunurlar. Kızamıkçık geçirmemiş anneler ise hamileliğin ilk 3 ayı süresince kızamıkçıkla temas etmekten kaçınmalıdır. Bu dönemde kızamıkçık geçirilirse terapotik abortus dediğimiz doğum gereklidir. Kızamıkık aşısı kızamık ve kabakulakla birlikte %95 oranında koruyucu bir aşıdır.

Çocuk Hastalıkları

Suçiçeği
Çok sık görülen, ağır belirtilere yol açmayan, virüs kökenli bir bulaşıcı hastalıktır.bu hastalığı yapan virüs varicella-zoster virüsüdür. Bu virüs suçiçeği ve zona hastalıklarını yapar. Suçiçeği bu virüsün birinci enfeksiyonu ve çocukluk çağı hastalığıdır. Belirtileri tipik vücuttaki tipik döküntüleri oluşmadan bir gün önce hafif ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi başlangıç belirtileri olabilir birkaç saatte kırmızı içi sıvı dolu pembe kabarıklıklar oluşur. İçindeki berrak sıvı 12-24 saat içinde bulanıklaşır ve üzeri kabul bağlayarak kahverengi pullar halinde dökülür. İlk çıkan döküntüler 3-4 günde kaybolurken yenileri çıkmaya başlar. Böylece birkaç farklı şekildeki döküntü aynı anda görülür. Bağışık sistemi normal olan hastalarda tedavi olarak sadece kaşıntının ve bakteri enfeksiyonun önlenmesi için uygulanır. Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağır olanlarda ise hap şeklinde tedavi verilir. Bunun yanında çocuğun tırnaklarının kesilmesi ve törpülenmesi gerekir. Bağışıklık sistemi sağlam olmayan suçiçeği hastalarında antiviral tedavi uygulanır.

Kabakulak
Geçmişte çok yaygın olarak görülen ve bulaşıcı bir hastalık olduğu için hızlı bir şekilde yayılan kabakulak hastalığı günümüzde aşılar ile çok nadir görülen bir hastalık haline gelmiştir. Genel olarak 5 – 10 yaş aralığında görülen kabakulak her bireyin mutlaka yakalandığı bir hastalık türüdür. Bulaşıcı olan kabakulak virüsünün tükürük bezlerinde birikmesi ve enfeksiyon oluşturması sonucu kulak altlarında bulunan tükürük bezlerinin şişmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Kabakulak virüsü kuluçka döneminden sonra enfeksiyon oluşturduğu dönemde kana karışabilir. Hastalık virüsünün kana karışmasından sonra diğer organlara ulaşan virüs iltihaplanma oluşturur. Hastaların kulak altlarında oluşan şişlikler üzerine sıcak kompresler uygulanarak tükürük bezleri ısıtılır ve hastanın rahatlaması sağlanır. Kabakulak orşiti ve kabakulak mump parotiti hastalıkları oluşması durumunda östrojen, kortizol, immünglobulin hormon desteği ve antibiyotik tedavisine başvurulabilir.Kabakulak virüsünden korunmak için mutlaka kabakulağın aşısı olan ve MMR adı verilen aşı yaptırılmalıdır.

Boğmaca
Ani krizler halinde gelen öksürük nöbetleri, ve horoz sesine benzer nefes almayala karakterize bir bakteriyal solunum sistemi hastalığıdır. Çok bulaşıcıdır ve en fazla nezle döneminde damlacık yoluyla bulaşır. Sonbahar ve kış mevsiminde sık görülür. Çocukluk çağı hastalığıdır. Mutlaka doktor kontrolü şarttır. Bebeklerin hastanede gözetim altında tutulması gerekebilir.

 

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: