Geçmişte çok yaygın olarak görülen ve bulaşıcı bir hastalık olduğu için hızlı bir şekilde yayılan kabakulak hastalığı günümüzde aşılar ile çok nadir görülen bir hastalık haline gelmiştir. Genel olarak 5 – 10 yaş aralığında görülen kabakulak her bireyin mutlaka yakalandığı bir hastalık türüdür. Bulaşıcı olan kabakulak virüsünün tükürük bezlerinde birikmesi ve enfeksiyon oluşturması sonucu kulak altlarında bulunan tükürük bezlerinin şişmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Kabakulak virüsü kuluçka döneminden sonra enfeksiyon oluşturduğu dönemde kana karışabilir. Hastalık virüsünün kana karışmasından sonra diğer organlara ulaşan virüs iltihaplanma oluşturur.
Tedavi Yöntemleri;
- Kabakulak tedavisi için dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vardır.
- Hastaların kulak altlarında oluşan şişlikler üzerine sıcak kompresler uygulanarak tükürük bezleri ısıtılır ve hastanın rahatlaması sağlanır.
- Hastalık virüsünün enfeksiyon etkisini azaltmak için ağız temizliğine ve hijyenine dikkat edilmelidir.
- Ağızda oluşabilecek iltihaplanmayı önlemek be virüsün etkisini kırmak için ekşi, sirke vb asit içerikli besinlerden uzak durulmalıdır.
- Hasta temiz ve hijyenik bir ortamda dinlendirilmeli, halsizlik ve yorgunluğun bağışıklık sistemini daha fazla zayıflatılması engellenmelidir.
- En yakın sağlık birimine gidilerek uzman bir doktora görünmeli ve doktorun vereceği ilaçlar zamanında kullanılmalıdır.
- Kabakulak orşiti ve kabakulak mump parotiti hastalıkları oluşması durumunda östrojen, kortizol, immünglobulin hormon desteği ve antibiyotik tedavisine başvurulabilir.
- Kabakulak virüsünden korunmak için mutlaka kabakulağın aşısı olan ve MMR adı verilen aşı yaptırılmalıdır.