Büyüyünce Zayıflar Demeyin!

Makaleler > Çocuk

Büyüyünce Zayıflar Demeyin!

Türkiye’de yapılan araÅŸtırmalar çocuk ve genç nüfusun %10-25’inin obez olduÄŸunu gösteriyor. Uzmanlar obezite tedavisinde hayat boyu saÄŸlıklı beslenme ve yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸikliklerinin saÄŸlanmasını ÅŸart koÅŸulsada, çocukların obez olmasının nedenlerini bilirsek engelleyebiliriz.

Çocuklarda obezite nedir?

Obezitenin iki türü vardır. Bunlar;

  1. YaÅŸam ÅŸeklinden kaynaklanan obezite
  2. Endokrin ve genetik bozukluklardan kaynaklanan obezite

Vücutta bulunan endokrin veya genetik bir rahatsızlık nedeniyle obezite oluÅŸması az görülen bir durumdur. Çocuklarda obezite sorunu toplamın %95’inde alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizlik sonucu meydana gelmektedir. Vücut yürüme, koÅŸma, konuÅŸma, yediÄŸimiz yiyecekleri sindirme, nefes alma ve vücut ısısını koruma gibi etkinlikleri yapabilmek için enerji harcar. Çocukların geliÅŸimleri için ayrıca bir enerjiyede ihtiyaçları vardır. Bu enerji tabiki tamamiyle besinlerden elde edilir. Besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yaÄŸ alarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucunda obezite ortaya çıkar. Vücuda fazladan alınan her 7000 kalori yaklaşık 1 kilo yaÄŸ olarak depolanmaktadır. Ne yazık ki, hatalı ebeveynlerin bilinçsiz tutumları ve yanlış beslenme alışkanlıklarının yanında günümüzdeki yaÅŸam koÅŸulları çocukların kolayca kilo almasınada elveriÅŸlidir.

Televizyon izleme süresi 4 saati aşıyor
Altı yaşından küçük çocuklar televizyon başında ortalama 2 saat geçiriyor. Bunun üstüne bilgisayar, tablet kullanımı ve video oyunları eklendiÄŸi zaman bu süre 5 saati aşıyor. Toplam süre 4 saati aÅŸtığında ise çocukların aşırı kilolu olma olasılığı yükseliyor. Bu nedenle, Amerikan Pediatri DerneÄŸi 2 yaşında büyük çocukların ekran başında 1-2 saatten fazla kalmaması konusunda uyarıyor. Buda 2 yaşından küçük çocukların televizyon izlememesi gerektiÄŸi anlamına geliyor. Okullarda yapılan beden eÄŸitimi derslerinde haftada sadece 25-30 dakikalık egzersiz yaptırıldığı biliniyor. Bu nedenle,egzersiz yaptırmak amacıyla çocukların fiziksel aktivitesinin arttırılması gerekiyor.

Obezite nasıl tedavi edilir

Obezitenin Neden OlabileceÄŸi Sorunlar

  • Hipertansiyon
  • Damar iç tabakası fonksiyon bozukluÄŸu
  • Büyük baÅŸ atardamarı (karotis) sertliÄŸinin artması
  • Sol karıncıkta geniÅŸleme
  • Yüksek kolesterol

Fazla kilolar nedeniyle mutsuz olan çocuklar anoreksiya ve bulumiya gibi psikolojik sorunlara eÄŸilim gösterirler. Çocuklukta alınan fazla kilolar eriÅŸkin dönemde kalp hastalığı, kalp yetmezliÄŸi ve inme gibi tıbbi sorunlara neden olabilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: