Türkiye’de yapılan araştırmalar çocuk ve genç nüfusun %10-25’inin obez olduğunu gösteriyor. Uzmanlar obezite tedavisinde hayat boyu sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin sağlanmasını şart koşulsada, çocukların obez olmasının nedenlerini bilirsek engelleyebiliriz.
Obezitenin iki türü vardır. Bunlar;
Vücutta bulunan endokrin veya genetik bir rahatsızlık nedeniyle obezite oluşması az görülen bir durumdur. Çocuklarda obezite sorunu toplamın %95’inde alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizlik sonucu meydana gelmektedir. Vücut yürüme, koşma, konuşma, yediğimiz yiyecekleri sindirme, nefes alma ve vücut ısısını koruma gibi etkinlikleri yapabilmek için enerji harcar. Çocukların gelişimleri için ayrıca bir enerjiyede ihtiyaçları vardır. Bu enerji tabiki tamamiyle besinlerden elde edilir. Besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ alarak depolanması (%20 veya daha fazla) sonucunda obezite ortaya çıkar. Vücuda fazladan alınan her 7000 kalori yaklaşık 1 kilo yağ olarak depolanmaktadır. Ne yazık ki, hatalı ebeveynlerin bilinçsiz tutumları ve yanlış beslenme alışkanlıklarının yanında günümüzdeki yaşam koşulları çocukların kolayca kilo almasınada elverişlidir.
Televizyon izleme süresi 4 saati aşıyor
Altı yaşından küçük çocuklar televizyon başında ortalama 2 saat geçiriyor. Bunun üstüne bilgisayar, tablet kullanımı ve video oyunları eklendiği zaman bu süre 5 saati aşıyor. Toplam süre 4 saati aştığında ise çocukların aşırı kilolu olma olasılığı yükseliyor. Bu nedenle, Amerikan Pediatri Derneği 2 yaşında büyük çocukların ekran başında 1-2 saatten fazla kalmaması konusunda uyarıyor. Buda 2 yaşından küçük çocukların televizyon izlememesi gerektiği anlamına geliyor. Okullarda yapılan beden eğitimi derslerinde haftada sadece 25-30 dakikalık egzersiz yaptırıldığı biliniyor. Bu nedenle,egzersiz yaptırmak amacıyla çocukların fiziksel aktivitesinin arttırılması gerekiyor.
Obezitenin Neden Olabileceği Sorunlar
Fazla kilolar nedeniyle mutsuz olan çocuklar anoreksiya ve bulumiya gibi psikolojik sorunlara eğilim gösterirler. Çocuklukta alınan fazla kilolar erişkin dönemde kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve inme gibi tıbbi sorunlara neden olabilir.