Kanserden Nasıl Korunuruz?

Makaleler > Kanser

Kanserden Nasıl Korunuruz?

TÜİK’in yaptığı son çalışmalara göre Avrupa’daki yaklaşık her 4 ölümden 1’inin kanserden kaynaklandığı görülmektedir. Kanser nedenli ölümlerin toplam içindeki oranı, seçilmiş AB ülkeleri içinde incelendiğinde, Fransa ve İtalya’nın %30, İspanya’nın %28 ve Belçika’nın %27 ile üst sıralarda; Bulgaristan’ın %17, Romanya’nın %20 ve Firlandiya’nın %23 ile alt sıralarda yer aldığı dikkati çekmektedir. Türkiye için ise bu oran %20’dir. Yaş kriterleri baz alındığında 65 yaş altında bu oran AB’de %38 iken Türkiye’de %28 olarak gerçekleşmiştir.

Kanserin artmasının nedenleri

Kanserin Artmasının Nedenleri;

  • Yaşlı Nüfusun Artması
  • Sigara Kullanımı
  • Obezite

Uzmanlar kanser hastalığının artmasında yukarıdaki nedenleri sayarken tüm kanser türlerinin 3’te 1’inin sebebinin, sigara olduğunun altını çiziyorlar.
Yapılan araştırmalara göre ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türleri akciğer, prostat ve mesane kanserleri olduğu görülürken, kadınlardaysa sırasıyla meme,tiroid ve kolorektal kanserleri olduğu saptanmıştır. Kansere bağlı ölümlere bakıldığındaysa başı akciğer kanseri çekiyor.

Kanserden Korunma Yolları Nelerdir?

Erken Teşhisin Önemi

Herşeyden önce unutulmamalıdır ki erken teşhis oldukça önemlidir. Kişi kanser belirtileri taşımasa dahi gerekli testleri düzenli olarak yapmalıdır. Mamografi, Prostat kanseri taraması, HPV testi gibi erken teşhis tarama programları, kanser tedavisinde başarı yüzdesini %90’a çıkarır.

Kanserin Nedenleri

Güneşten Korunun

Uzun zaman radyasyona maruz kalmak kanserli hücre oluşumuna neden olabilir. Radyasyon da ve zararlı güneş ışınlarından olabildiğince uzak durmalısınız. Özellikle yaz aylarının yaklaştığı bugünlerde güneşe çıkarken mutlaka güneş kremlerini kullanarak kanser riskini azaltabilirsiniz.  Ayrıca, solaryuma girmek cilt kanseri riskini arttırmaktadır.

Sağlıklı Beslenin  ve Egzersiz Yapın

Sağlıklı beslenerek ve düzenli  spor yaparak kanser tehditinden korunabilirsiniz. Fast food tüketimini azaltmak ve kaliteli beslenmek sağlıklı beslenmenin en büyük adımıdır. Kaliteli beslenmede bahsettiğimiz şey tabiki vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinlerinleri düzenli ve kararında almaktır. Düzenli spor da organlarımızın düzgün çalışmasını sağladığı için kanserle savaşmamız da önemli bir etkendir.

Kanserden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Sigara ve Alkolü Bırakın

Kanserden korunma yollarının en başında sigara ve alkol alışkanlıkları gelmektedir. Sigara içerisinde 100’e yakın zehir bulundurduğundan pek çok organa zarar vermekte ve kansere neden olmaktadır. Akciğer ilk sırada yer almak üzere, gırlak ağız, karaciğer, yemek borusu ve mide kanserlerinin ortaya çıkışının en önrmli sebeplerinden biri sigaradır. Benzer şekilde alkol kullanımı sigara gibi kanseri tetiklemektedir. Alkol; ağız, karaciğer, kalın bağırsak ve boğaz gibi pek çok kanser türüne neden olmaktadır. Bu sebepten, sigara ve alkol bağımlısıysanız en yakın hastaneye giderek yardım alıp ve tedavi olmabilirsiniz.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: