Ergenlik Döneminde Nasıl Beslenilmeli

Makaleler > Cinsel Sağlık

Ergenlik Döneminde Nasıl Beslenilmeli

Ergenlik döneminde yaşamın hiçbir anında görülemeyecek kadar enerji ihtiyacı duyulur. Fakat, ergenlik döneminde yeterli fiziksel aktiviteyi göstermeyen çocuklar,  aşırı kilo alımına ve buna bağlı hastalıklara sahip olabilmektedir. ergenlik döneminde obeziteyi ve çeşitli hastalıkların oluşumunu engellemek için bir takım önlemler alınması gerekmektedir. Ergenlik döenminde beslenme konsunda dikkate edilmesi gerekenleri siz okuyucularımız için derledik.

Sorumluluk duygusunun arttığı, vücudun şekillenip değiştiği bu döenmde bağımsızlık duygusu üst seviyelere çıkmaktadır. Ergenlik dönemindeli  davranış değişiklikleri, kişinin beslenme düzenine ve alışkanlıklarına da yansır. Ergenliğe adım atıma yaşı, yaşanılan bölgenin iklim koşullarına, yaşam standartlarına göre değişiklik göstermektedir. Ülkemizde, ergenlik dönemi kızlarda 10, erkeklerde ise 12 yaşında başlar ve 20’li yaşlara kadar devam etmektedir. Ergenlik öncesi dönemde yavaşlayan büyüme hızı bu dönemle beraber yeniden artmaktadır. Büyümenin hızlanması, hormonlardaki hızlı değişim etkinlikleri enerji ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Çocukluk döneminde alınan kilolar konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu durumu göz ardı etmek ebeveynlerin yaptığı önemli hatalardandır. Aşırı kilo kız çocuklarında erken ergenliğe, erkek çocuklarda ise geç ergenliğe sebep olabilmektedir. Bunlarla beraber, yağ hücre sayısı, yetişkinlik döneminde de şişmanlığa davetiye çıkartmaktadır. Bu nedenle ergenlik döneminde çocukların beslenmesini doğru yönlendirilmesi gerekmektedir.

Karbonhidrat ve Yağ Tüketimine Dikkat!

Ergenlik döneminde büyüme hızlandığıdan, protein ihtiyacı da artmaktadır. Enerji ihtiyacını karşılamak için yağ ve karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bir günde, alınan besinlerin %20’si proteinlerden, %30’unun yağlardan, %50’sinin de karbonhidratlardan oluşması gerekmektedir. Sadece beslenme değişimi değil, fiziksel aktivite ve büyüme gelişme hızı da bu oranlarda küçük farklılıklar yaratmaktadır. Hem kaliteli protein hemde Omega 3 içeren besinler haftada iki gün tüketilmesi gerekmektedir.

Kız ve Erkek Beslenmesinde Farklılıklar

Ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda vitamin ve mineral ihtiyacı bakımından önemli farklılıklar gözlemlenir. Kızlarda adet döneminin başlamasıyla demir gereksinimi de önem kazanmaktadır. Bu nedenle, demirden zengin et, yumurta ve baklagiller gibi besinler özellikle bu dönemde öne çıkmaktadır. Yine her cinsiyet için de kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Bu nedenle, süt ve süt ürünleri tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Mutlaka Kahvaltı Yapılmalı

Kahvaltı çocukların ve gençlerin fiziksel büyüme ve gelişim, hem de mental gelişim açısından önem taşıyor. Bu sebeple, okul başarısı açısından dahi kahvaltının önemi büyüktür. Dolayısıyla, çocukların kahvaltı alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir. Hatta, kahvaltının aile üyeleriyle beraber yapılması ve hafta sonu kahvaltıları organize edilmesi çocukta belirli bir alışkanlık yaratacaktır. Kahvaltıda süt ve süt ürünleri ve protein içeren besinlerin yanında lif kaynağı olarak taze sebze, meyve ve kaliteli yağ içeren ürünler kullanılması önemlidir.

Ergenlik döneminde nasıl beslenmeliyiz

Antreman Öncesi ve Sonrası

Ergenlik döneminde düzenli spor yapan gençlerde enerji açığı daha fazla artmaktadır. Antreman öncesi ve sonrası öğünler de bu doğrultuda planlanmalıdır. Yapılan sporun türüne göre özellikle protein alımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Spor yapmak bu yaştaki çocuk ve gençler için oldukça önemlidir. Bu dönemde spor yapma alışkanlığı edinilmesi, bunu hayatları boyunca sürdürebilmelerini sağlar. Bunun yanında iskelet ve kas yapılarının oluşumu için yine büyük bir önem taşımaktadır. Ancak, sporun elbette protein ağırlıklı besinlerle özellikle antreman sonrasında desteklenmesi gerekmektedir.

Şekerli İçeceklerden Uzak Durumalı

Vücudun temel besin kaynakları, protein, yağ ve karbonhidratlardır. Şeker bunlar arasında değildir. Bu nedenle, kola, gazoz meyve suyu gibi şekerli içeceklerin tüketimi sağlığımız için oldukça zararlıdır. Bunun yanında, fast-food gibi gıdaların yanında içilmesi tercih edilen bu gıdalar bugün gençlerdeki obezitenin oluşumuna yol açmaktadır.

Sınav Dönemlerinde Daha Fazla Dikkat Edilmeli

Sınav dönemlerinde beslenme alışkanlıkları oldukça önemlidir. Kahvaltı yapmak ve doğal şeker içeren gıdalarla beyinin önemli miktarda tükettiği glikozu almak başarılı bir sonuç için önemli bir etkendir. Bunun yanında, sınav stresiyle fazla tüketilen abur cuburlarında kontrol altında tutulması gerekmektedir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: