Konversiyon Bozukluğu Nedir?

Konversiyon, kişinin yapılan muayeneleri ve tetkiklere rağmen açıklaması olmayan, nörolojik rahatsızlıkları taklit eden psikiyatrik bir durumdur. Kişide epilepsiyi çağrıştıran bayılma gibi etkiler olsa da, tetkikler sonucunda epilepsi olduğu belirlenemez. Bu tür sorunlarda konversiyon akla gelmelidir. Burada atakların şiddetlenmesi ve tetiklenmesi stresle birlikte artış gösterir. Ağırlıklı olarak kadınları etkileyen bir sorun olsa da,, erkeklerde de görülebilir. Çocukluk döneminde nadir görülen, ergenlik ve gençlik döneminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. 35 yaştan sonraki kişilerde daha seyrek görülür.
Bu sorun ruhsal zorlanma karşısında bazı kişilerin tepki verme şekli olarak ortaya çıkar. Burada kişinin başa çıkamadığı durumlar, çevresel etkenler oluştuğunda konversiyon oluşmaktadır. Bunlar şiddete maruz kalma, ailevi sorunlar, tartışmalar, aşırı korku gibi etkenler olabilir. Kişinin bilinçli olduğu sırada kaldıramayacağı kadar yoğun duygular içinde olması halinde, kişi bilincini kaybeder. Bu etkilerden dolayı konversiyon bozukluğu oluşmakta ve bu sıkıntılar sonuçta bedene yansımaktadır.

Konversiyon Bozukluğu nedir

Belirtileri;

  • Hastalarda en sık görülen belirti bayılmadır. Sara benzeri nöbetler, kasılma, çırpınma şeklinde davranışlar olabilir.
  • Belirtiler genellikle hastalar diğer insanlarla birlikte olduğunda ortaya çıkar.
  • Hastanın bayılma sırasında bilinci genelde açıktır, çevresinde olanları duyabilir.
  • Ancak bu sırada cevap veremez.
  • Bunun dışında konversiyon belirtileri arasında uyuşma, hareketsizlik, hissizlik, konuşamama, ses kısıklığı, güç kaybı, körlük, titreme, istemsiz hareketler meydana gelebilir. Bu tür belirtiler genellikle vücudun sol tarafında etkili olur.

Tedavi Yöntemleri;

Bedensel bir hastalık olmadığından, tedavi aciliyet göstermez. Hastaların psikiyatrik muayenesi konuşarak kendilerini anlatacakları dönemde yapılır. Hastayla ailedeki kişilerin yakından ilgilenmesi, desteklemeleri gerekir. Doktorla işbirliği yapılarak, tedavinin başarılı olmasına çalışılır. Hastada ek olarak ruhsal hastalıklar varsa, bunların tedavisi yapılır. Hastaların bayılması durumunda sakin bir yere alınması, yalnız bırakılması faydalı olur. Hastalara soğuk duş aldırılması, elinin yüzünün kolonya ile ovulması gibi uygulamalar sadece stresi arttırır. Hastanın tedavisi bazen yıllarca sürebilir. Konversiyon belirtilerin kendiliğinden geçmemesi halinde, psikoterapi ve ilaç tedavisinin uygulanması gerekli olur.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: