Kancalı Kurt Nedir?

Dünya genelinde oldukça sık görülen ve 700 milyona yakın insanı etkilediği sanılan Kancalı kurt hastalığı, pek çok bölge için önemli bir sağlık sorunudur. Ölümcül sorunlar yaratabilen Kancalı kurt hastalığı nedeniyle her yıl 65 bin kişinin öldüğü sanılmaktadır. Kanca kurdu hastalığı olarak ta bilinen (Nematodlar Ankilostoma duodenale, Necator americanus) parazit hastalığı daha çok tropikal bölgelerde görülmekle birlikte günümüzde Güney Avrupa’da da dahil pek çok ülkede görülebilmektedir. Oldukça kolay şekilde bulaşabilen kancalı kurt hastalığı, genellikle belirti vermemektedir, tespit edilmesi durumunda ilaç tedavisi ile çok başarılı şekilde yok edilebilmektedir. Genellikle az gelişmiş ülkelerde çocuklarda görülen kancalı kurt enfeksiyonu nedeniyle direnç düşmekte ve normalde ölümcül olmayan bir çok hastalık ölümcül sonuçlar yaratabilmektedir. Deriden kan damarlarına geçen kancalı kurtlar akciğerlere ulaşabilirler. Hastalık; nemli ve oksijenli toprakta gelişen yavru kancalı kurtlarla deri yoluyla bulaşır. Cilde giriş yerlerinde kaşıntılı bir kızarıklık meydana gelebilir. Deriye giriş yerinde meydana gelen şişlik ve kaşıntı, genelde Necator americanus paraziti ile meydana gelir. Bu parazitler akciğerlere ulaştıklarında küçük hava yollarına giderek öksürüğe neden olabilirler. Öksürük sırasında yukarı doğru çıkan larvalar yutularak sindirim sistemine geçerler. Bu sayede ince barsaklara yerleşen larvalar gelişimlerini tamamlayarak yetişkin haline gelirler ve larvalar dışkı ile dışarı çıkarlar.

Belirtileri;

  • Genellikle belirti vermezler ama bununla birlikte zaman içerisinde ileri derecede demir eksikliği anemisi (kansızlığı) meydana gelebilir.
  • Akciğerleri tuttuğunda; öksürük, hırıltılı solunum ve hafif bir ateş ortaya çıkabilir.
  • Sindirim sistemi tuttuğunda; şiddetli ağrı ve barsak hareketlerinin artışı dikkat çekicidir.
  • Sürekli kan emildiği için kansızlık ve albümin eksikliği görülür.
  • Bununla birlikte iştah kaybı, ishal, solukluk, halsizlik, dışkıda yumurta ve kan görülmesi, ağızdan kanlı salya gelmesi gibi belirtiler saptanabilir.

Tedavi Yöntemleri;

Tedavide mebendazol ilacı kullanılır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: