Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp yetmezliği, kalbin sağ, sol veya her iki karıncığının içindeki kanı, her vuruşunda damarlara yeterli miktarda gönderememesi durumudur. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Önemli organlara ve kaslara kan akışının azalması hastayı zayıf ve bitkin düşürür. Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikir. Kalp kası zayıflamaya başlar ve böbrek su ve tuz tutulumunu artırır. Kol, bacak ve akciğer gibi organlarda sıvı birikimi olabilir. Beyin kanlanmasının azalması da bilinç düzeyinde değişikliklere yol açabilir. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için kalp yetmezliğinde vücudun diğer doku ve organları da zarar görebilir, zarar gören doku ve organlarda kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu nedenle kalp yetmezliği zamanında fark edilip, tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır. Sağ kalpteki bir bozukluk kendisini daha ziyade ödem, halsizlik, kilo artışı, karında şişlik ile belli eder. Hastanın ayaklarında ve ayak bileklerinde ödem oluşur. Buralara, parmakla bastırılınca bir süre çukur (gode) kalır. El, ayak ve yüzde morarmalar, hazımsızlık ve iştahsızlık görülür.
Sol kalpteki bozuklukta nefes darlığı ön plandadır. Hastada nefes darlığı ve kuru öksürük vardır. Geceleri daha zor nefes alır. Çarpıntı, baygınlık ve terleme görülebilir. Buna kalp astımı adı verilir.

              Kalp yetmezliği nedir

Belirtiler;

  • Nefes darlığı: Kalp yetmezliğinde ortaya çıkan nefes darlığı (dispne), başlangıçta efor ya da egzersiz ile ortaya çıkarken, zamanla daha düşük efor gerektiren aktivitelerde de belirmeye başlar.
  • Yorgunluk, bitkinlik, halsizlik: Kanın kalp tarafından bacaklara ve ilgili kas dokularına yeterince pompalanamaması yorgunluk, bitkinlik, halsizlik gibi şikâyetlere yol açar.
  • Şişlik (ödem): Kalp yetmezliği hastalarında kanın yerçekimine bağlı ayak, bacak ve karın gibi vücudun alt bölgelerinde göllenmesi sonucunda bu bölgelerde sıvı birikimi, bir başka ifade ile şişlik (ödem) gelişebilir.
  • Öksürük: Kalp yetmezliğinde kanın akciğer dokusunda göllenmesi akciğerde sıvı birikimine, böylece nefes darlığı ve öksürüğe yol açar.
  • Gece sık idrara çıkma
  • Baş dönmesi, göz kararması, bayılma
  • Kalp hızında artış

Tedavi Yöntemleri;

Kalp hastalarında doğru beslenme çok önemlidir. Bunun için yemek miktarını azaltmak gerekir. Hastaya sulu besinler önerilir. Çünkü katı besinlerin sindirimi daha uzun sürer ve bu besinler kalbin yükünü artırır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenmeli ve gerekenden fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz alımını da önemli miktarda azaltmak gerekir. Tuz, vücutta su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliğin azalmasını engeller. Eğer tuz az alınırsa idrarla su atımı artar ve böylece şişlik (ödem) azalır. Böylece kalbin yükü azalır. Tedavinin başarılı olması için hasta mutlaka sigarayı bırakmalıdır.
İlaç tedavisinde genellikle digoxin, diüretikler ve ACE inhibitörleri kullanılır. Digoxin sayesinde kalbin kanı pompalama gücü arttırılır. Digoxin kalbin atım düzenine de katkı sağlar. Diüretikler su ve tuzun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar ve böylece şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kan akımını sağlar. Böylece fazla kan etkili şekilde pompalanır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: