İmpetigo Nedir?

İmpetigo genellikle 2-5 yaş arası çocuklarda birincil pyodermadır. İmpetigo, basit yüzeysel ve büllöz impetigo olmak üzere iki farklı formda değerlendirilir. İmpetigo genellikle bir travma sonucu gelişir. Uyuz, pedikülozis, böcek ısırması sonucu, uçuk çıktıktan sonra ya da egzamalar sonrası ortaya çıkabilir.

Basit yüzeysel İmpetigo; İmpetigonun daha sık karşılaşılan bir türü olup çoğunlukla çocukluk döneminde ortaya çıkar.

  • Kızartılı deride papülloveziküler olarak başlar ve içi su dolu kabarcıklar oluşur. Tipik bal rengi kabuklanma şeklinde yavaş iyileşir. İmpetigo etkenleri streptococcus pyogenes ve staphylococcus aureus'tur.
  • Genellikle kafada (baş), yüzde, kollarda, ellerde, boyunda ve ayaklar gibi vücudun açık kısımlarında oluşur.
  • İmpetigo bulaşıcı ve kaşıntılı bir deri enfeksiyonudur.
  • Hastalık daha çok yakın temas sonucu bulaşır ve kötü hijyen koşulları impetigo oluşumunda etken olabilir.
  • Büllöz impetigo; Daha çok süt çocuklarında ve yeni doğan bebeklerde görülür. Kızarık deride açık sarı renkli içi su dolu kabarcıklar irinleşerek ince, kahverengi bir kan pıhtılaşması şeklinde iyileşir. Büllöz impetigo kaşıntısızdır. Kabarcıklar, kabarcıklardan su sızması, kızarıklık, şişlik, üzeri kabuk tutan ve su sızdıran lezyonlar gibi genel belirtiler görülebilir.

Tedavi Yöntemleri;

Öncelikle pıhtılaşmış lezyonların ılık sabunlu su ile yıkanması ve sonrasında doktorun verdiği topikal antibiyotiklerin sürülmesi işlemi yapılır. Topikal antibiyotik tedavisine yanıt vermeyen ve yaygın olan lezyonlarda ağız yolu ile alınan antibiyotik tedavisi başlanır. Yaygın tutulumlu olgularda sistemik tedavi gereklidir. Çok ağır vakalar hastaneye yatırılarak tedavi edilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: