Guatr Hastalığı Nedir?

Guatr, “tiroid bezi” adı verilen boyundaki bezin şişmesidir (hipertrofisi). Tiroid bezi nefes borusunun önündedir ve büyüme ve metabolizmayı düzenleyen hormonların üretilmesi ve salgılanmasından sorumludur. Çoğu vakalar, iltihaplanma içermeyen ya da tiroid işlevine zarar vermeyen, semptom üretmeyen ve genellikle belirgin bir nedeni olmayan ‘basit‘ guatrlar olarak kategorize edilmiştir. Guatr, boyunda bulunan tiroid bezinin büyüdüğü bir rahatsızlığı tarif eder. İyot eksikliği, dünyanın önde gelen guatr nedenidir. Gelişmiş ülkelerde, guatr genellikle bir otoimmün hastalıktan kaynaklanır.

  • Vücudun kendisine saldırdığı otoimmünite, aşırı ya da düşük etkinlik gösteren tiroidine neden olur ve her ikisi de şişmeye neden olur.
  • Guatr hastalığı genellikle fizik muayene ile teşhis edilir. Ancak, tiroid fonksiyon testleri ve taramaları kullanılabilir.
  • Tedavi, guatr büyükse ve semptomlara neden olmazsa (genellikle semptom yoksa) gerekli değildir.
  • Sentetik tiroid hormonu, düşük aktiviteli tiroid için bir tedavidir. Anti-tiroid ilaçlar, aşırı aktif bir bez için seçeneklerdir.
  • Guatr ameliyatı, nadiren bir tedavi olarak kullanılır. Yutkunma veya nefes almada zorluk çeken vakalar için gerekli olabilir.

Belirtileri;

  • Çoğu guatr vakası asemptomatiktir (belirtiler göstermemektedir). Aşağıdakiler guatr hastalarında görülen en yaygın semptomlardır: Gerginlik, öksürük, hırıltı gibi boğaz semptomları
  • Yutma güçlüğü (disfaji)
  • Ağır vakalarda solunum güçlüğü
  • Guatrın altında yatan nedene bağlı olarak başka semptomlar da görülebilir. Ancak, guatrın tedavisi semptomatik değildir.

Tedavi Yöntemleri;

En basit guatrlar, birçok ülkede sofra tuzuna eklenen iyotun yeterli miktarda dolması ile önlenebilir. Guatr küçükse ve tiroid fonksiyonu normalse, tedavi genelde önerilmemektedir. İlaç tedavisi gereken vakalarda ilaç seçimi troid bezinin hormon salgılamasına göre değişir. Az yada hiç hormon salgılamayan vakalarda, hormon hastaya gereksimini karşılayacak dozda ilaç olarak verilir. Aşırı hormon salgılayan guatrlarda ise hormon salgısını baskı altında tutan ilaçlar verilir. Aşırı aktif bir tiroid bezi vakalarında ağız yoluyla radyoaktif iyot verilir. Eğer guatr büyükse, bu nedenle de, solunum ve yutma problemlerine neden oluyorsa, ameliyat gerekli görülebilir. Cerrahi tiroid bezinin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılmaktadır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: