Gece Körülüğü Nedir?

Gece körlüğü her 10.000 kişide 1 kişiyi etkileyen bir görme bozukluğu rahatsızlığıdır. Tavuk karası olarak da bilinen gece körlüğü gece ya da loş şıkta net görememe problemi olarak bilinir ve birçok nedeni olabilmektedir. Gece körlüğünden etkilenen insanlar net göremedikleri için akşam ve gece saatlerinde hareket etmede ve araç kullanmada zorluk çekerler. Gece körlüğü sonradan ortaya çıkabildiği gibi kalıtsal da olabilmektedir.

Gece Körlüğü Nedir?

Belirtileri;

  • Loş ortamlarda ya da akşam ve gece saatlerinde zayıf ya da bulanık görme
  • Parlak ışığa maruz kaldıktan sonra uzun süreli görme kaybı
  • Görme kaybı evreleri geçici ya da aşamalar halinde uzun süreler alabilir.
  • Kalıcı olarak göz kuruması görülebilir.

Gece Körlüğünün Nedenleri;

  1. Tedavi Edilmemiş Miyop; Miyop bazı durumlarda gece körlüğüne neden olabilir. Miyop göz yuvarlağının genişlemesinden kaynaklanır. Bu da retinadaki odaklama uyumsuzluğundan dolayı uzaktaki cisimleri net olarak görememe, bulanık görme ve loş ortamlarda görme problemlerini doğurur.
  2. Glokom Hastalığı ve Göz Bebeğine Baskı Yapan İlaçlar; Glokom hastalığı gözlere baskı yapar bunun sonucunda da optik sinirleri etkileyerek körlüğe neden olabilir. Bu hastalık ilk evrelerinde gece körlüğüne de yol açabilir. Glokom ilaçları da göz bebeğinin daralmasına neden olabilir. Göz bebeğinin daralması göze giren ışığı azaltarak görüşü azaltır bunun sonucu da gece körlüğü ortaya çıkabilir.
  3. Katarakt
  4. Retinitis Pigmentoza; Bu hastalık tamamen tedavi edilemez fakat A vitamini takviyesi ve ameliyatla ilerleyişi kontrol altına alınabilir. Retinitis pigmentoza gece körlüğüne doğrudan yol açan genetik bir hastalıktır.
  5. A Vitamini Eksikliği
  6. Çinko Eksikliği
  7. Şeker Hastalığı (Diyabet)
  8. Güneş Işığına Maruz Kalma; Uzun süreler boyunca güneş ışığına maruz kalma da geçici gece körlüğüne yol açabilir. Bu 1-2 gün kadar sürebilir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalma sarı nokta hastalığına ve katarakta da yol açabilir.
  9. Keratokon; Korneanın normal kubbeli ya da küresel şeklinden konikal şekle dönmesine keratokon denir.

Tedavi Yöntemleri;

Nedene yönelik tedaviler uygulanır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: