Şeker Hastalığı (Diyabet Mellitus) Nedir?

Diyabet, pankreas adlı organın yeterince ya da hiç insülin üretememesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. İnsülin salgısı hiç yoksa ya da yok denecek kadar az ise tip 1 diyabet; insülin miktarı veya etkisi yetersiz ise tip 2 diyabet ortaya çıkar. İnsülin şekerin hücre içine girmesine yardımcı olur, dolayısıyla şekeri yakarak enerji üretebiliriz. İnsülin olmadan vücudunuz dışarıdan aldığınız besinleri enerjiye çeviremez. Diyabet hastalığının tanısı, hastalığın belirtileri ve kan şekeri ölçümleri birlikte değerlendirilerek konur. En az 8 saat açlık sonrası ölçülen “açlık kan şekeri”nin 100 mg/dL’nin altında olması gerekmektedir. Aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa diyabet tanısı konur:

  • Günün herhangi bir vaktinde ölçülen kan şekerinin 200 mg/dL’nin üstünde olması ve diyabete ait belirtilerin olması
  • Açlık kan şekerinin 126 mg/dL veya üstünde olması
  • 75 g glukoz çözeltisi kullanılarak yapılan şeker yüklemesi testinden sonraki 2. saatte kan şekeri düzeyinin 200 mg/dL veya üstünde olması
  • HbA1c değerinin 6.5 mg/dL’nin üzerinde olması.

Şeker Hastalığı

Belirtiler;

  • Polidipsi (susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış)
  • Poliüri (çok ve sık idrara çıkma)
  • Polifaji (iştah artışı) diyabetin üç klasik belirtisidir.
  • Yorgunluk ve halsizlik.
  • Sık ve aşırı acıkma.
  • İstem dışı kilo kaybetme.
  • Bulanık görme.
  • Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanmadır.

Prediyabet; Bir kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın, diyabet koymak için yeterli yükseklikte değilse, kişi prediyabet ya da bazen halk arasında gizli şeker olarak tanımlanır ve tip 2 diyabet gelişme riski bu kişilerde belirgin olarak artmıştır. Prediyabet hastalarının gün boyu kan şekeri düzeyi normaldir ve diyabetin temel belirtileri görülmez. Prediyabet, kişinin tip 2 diyabete yakalanma riskinin arttığını gösterir. Ayrıca, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski 1,5 kat daha yüksektir. Eğer prediyabet ciddiye alınır ve kişiler yaşam tarzlarını değiştirirlerse diyabetin ortaya çıkışını geciktirebilir veya önleyebilirler.

Prediyabet tanısı; Açlık kan şekeri 100-125 mg/dL arasında ise şeker yükleme testi (OGTT: Oral glukoz tolerans testi) yapılarak prediyabet araştırılmalıdır.

Tedavi Yöntemleri; Diyabet tedavisinde her diyabetli için geçerli olan prensipler; Tıbbi beslenme tedavisi (Diyet), Egzersiz - Fiziksel aktivite, Kan şekerini düşüren ilaçlar (Haplar ve insülin olarak 2 grupta toplanır.), Eğitim, Diyabetlinin kendini izlemesi

     Yüksek kan şekeri, uzun dönemde yıllar içinde kontrol altında tutulmadığında damar sistemine zarar verebilir. Özellikle gözdibinde, böbreklerde, çevresel sinirlerde bu daha belirgindir. Bu zarardan korunmak için kan şekeri kontrol altında tutulmalıdır. Tip 1 diyabet tedavisinde şeker düşürücü hapların yeri yoktur tedaviye direkt insülin verilerek başlanır. Tip 2 diyabet tedavisinde kan şekeri regülasyonu diyet-egzersiz ve şeker düşürücü haplarla sağlanmıyorsa insülin tedavisi gerekir. Ayrıca; Diyabet (şeker ) hastalığı nedeniyle yapılan pek çok ameliyat yöntemi vardır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: