Beyin Felci (Serebral Palsi) Nedir?

Toplumda spastik olarak bilinen hastalardır. BebeÄŸin beyninde hasar vardır. Bu hasar doÄŸum öncesinde, doÄŸumda veya doÄŸum sonrası oluÅŸabilir. Zihinsel gerilik, hareketlerde bozukluk, havale geçirme, iÅŸitme, konuÅŸma ve davranış bozukluklarına neden olabilen bir durumdur. Erken tanı çocukta kalıcı ÅŸekil bozukluklarının önüne geçebilmek açısından önemlidir.

Beyin felci (Selebral palsi) nedir?

Belirtiler; Beyindeki hasarın yeri ve ÅŸiddetine göre kaslarda aşırı kasılma veya gevÅŸeklik görülebilir. Erken belirtiler aylara göre;

  • 1.ayda; Sürekli sessiz ve uyuÅŸuktur. Emme bzukluÄŸu, ısrarlı kusma, dış uyarılara karşı tepkisizlik, havale.
  • 3.ayda; Sırt üstü yatırıldığında baÅŸ ve topuklar üzerinde yay gibi durma, donuk yüz ifadesi.
  • 4. ayda; Başını kontrol edememesi, ÅŸaşılık ve parmakların bükülü olması.
  • 8. ayda; Dönme ve oturma aktivitelerinin olmaması, ellerini yeterli kullanamaması, tekme atarken iki bacağını birden düzleÅŸtirmesi, uzun oturma pozisyonunda bacaklarının ayrılmaması, çapraz durması.
  • 10. ayda; Emekleyememe, ayaÄŸa kalkmada bozukluk, ağızdan fazla salya akması, ismi ile çaÄŸrıldığında tepki vermemesi, verilen yiyeceÄŸi aÄŸzına götürememesi.
  • 1 yaşında; Tutunarak yürüyememesi, parmak ucunda ya da bacaklarını çaprazlayarak yürümesi.

Tedavi Yöntemleri;

Ä°laçlar kasılmaları kontrol altına alabilmek için kullanılır. Ä°laçlar hastalığın iyileÅŸmesine etki etmezler. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hastalığın vücut üzerindeki kalıcı etkilerini azaltabilmek için uygulanır. Uygun cihazların desteÄŸi ile ayakta durabilmesi, hareket edebilmesi saÄŸlanmaya çalışılır. Gerekli durumlarda cerrahiden de yararlanılır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: