Bel ve Boyun Fıtıkları Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vücuda ait herhangi bir organ veya yapının normal bulunması gereken anatomik sınırlarının dışına taşması fıtık olarak adlandırılır. Disk dokusunun yaşa bağlı ya da başka nedenlerle beslenememesi, hatalı hareketler, genetik yatkınlık ve duruş bozuklukları gibi faktörler ile bel ve boyun fıtıkları ortaya çıkmaktadır. Fıtık bel ve boyun ağrısının yanında sinir basısı ile boyundan kola veya belden bacağa doğru ağrı yapabilmektedir.  

Bel ve Boyun Fıtıkları Nedir?

Boyun fıtığı; Boyun omurları arasında yer alan kıkırdağın omurilik kanalına doğru yer değiştirmesiyle kol bölgesine uzanan, sinirlere ve omuriliğe baskı sonucu oluşan bir durumdur. 
Bel fıtığı; Omurgalar arasında yer alan kıkırdağın aşırı zorlama nedeniyle yerinden kayıp omurilik kanalı içine doğru uzanması sonucu, bacaklara gelen sinirlere ve omuriliğe baskıyla ortaya çıkan bir durumdur.

Belirtileri;

  • Fıtık etkilenen kas grubuna bağlı olarak; güçsüzlük, hissizlik, yanma, uyuşma, idrar tutamama ve büyük abdesti kaçırma gibi belirtiler verebilir.
  • Her bel veya boyun ağrısı fıtık olmamakla birlikte bu ağrıları insanlar mutlaka hayatlarında birkaç kez yaşamaktadır ancak bunun araştırılması ve teşhisi çok önemlidir.
  • Beldeki ağrı bir metastaza, tümöre veya enfeksiyona ya da hastanın kalça ekleminde bilmediği bir soruna bağlı olabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Fıtık sadece belirli dönemlerde ağrılara sebep oluyorsa, yılda 1-2 defa tutulma şeklinde ise bu dönemde ilaçlardan yararlanmak mümkündür. Bu noktada hastanın bilgilendirilmesi büyük önem taşır. Örneğin büyük olup, çok tehdit edici olmayan, yılda birkaç defa tutulmalara sebep olan fıtıklar hastayı çok rahatsız etmiyorsa, hastanın yaşam kalitesini bozacak seviyeye gelene kadar sadece ağrılı dönemlerde ilaçla devam etmek önerilir.

Fıtık ameliyatının gerekli olduğu durumlar;

  • Belde çok büyük bir fıtık görüldüğünde eğer hiçbir bulgusu yoksa endişe duyulmaz. Fakat boyunda büyükçe bir fıtık görüldüğünde, hastanın hiçbir bulgusu olmasa da omurilik basısı belirginse ameliyat önerilir. Çünkü hastanın ters bir hareketinde omuriliğe bası artarsa bunun sonuçları dramatik olabilir ve tablo hastanın felç olmasına kadar gidebilir. Diğer yandan boyunda sadece tek taraflı sinir kökü basısı yapan büyükçe bir fıtık varsa, hastanın neredeyse hiç şikayeti yok ya da az olsa bile önemsiz ve hastayı pek rahatsız etmeyen şikayetlerse, hasta sadece takip edilir ve şikayetleri olmadıkça ameliyata gerek kalmaz.  
  • Fıtık ameliyatıyla bir yerden fıtık çıkarınca üstten veya alttan tekrar çıkmayacağının garantisi yoktur. Bunun yapılan ameliyatla ilgisi olmadığı gibi ameliyat edilen yerde bile tekrar fıtık oluşabilmektedir. Ameliyatla sinire bası yapan fıtık kısmı çıkarılır ve tüm bası ortadan kaldırılır. Disk dokusunun aralığı da bir miktar boşaltılır ancak mikro cerrahide bile görüş açısı dar olduğundan sadece mikroskopla görülen yerlerin veya aralığın arka kısmından disk dokusu alınabilmektedir.   
  • Vücuda ait herhangi bir organ veya yapının normal bulunması gereken anatomik sınırlarının dışına taşması fıtık olarak adlandırılır.
  • Disk dokusunun yaşa bağlı ya da başka nedenlerle beslenememesi, hatalı hareketler, genetik yatkınlık ve duruş bozuklukları gibi faktörler ile bel ve boyun fıtıkları ortaya çıkmaktadır. Fıtık bel ve boyun ağrısının yanında sinir basısı ile boyundan kola veya belden bacağa doğru ağrı yapabilmektedir.  

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: