En sık görülen diz yaralanmalarından biri ön çapraz bağın burkulma ya da yırtılmasıdır. Futbol ve basketbol gibi yüksek performanslı sporlara katılan sporcuların ön çapraz bağlarına zarar verme olasılıkları daha yüksektir.
Ön çapraz bağ (ACL), uyluk kemiği ile kaval kemiği arasında bulunan bağa ön çapraz bağ yaralanmaları veya ön çapraz bağ yırtığı denilmektedir. Ön çapraz bağ, insan dizinde bir çift çapraz bağ (diğeri arka çapraz bağ) halindedir. Çapraz formasyonda düzenlenmiş oldukları için, aynı zamanda, haç biçimli bağlar olarak da adlandırılırlar. Anatomik pozisyonuna dayanan dörtlü boğum ekleminde (diz benzeri), kraniyal çapraz bağ olarak da adlandırılır. Ön çapraz bağ, dizin dört ana bağından biridir ve ACL, 30 derece ve 90 derece diz fleksiyonunda ön tibial yer değiştirme için tutma kuvvetinin% 85’ini sağlar. Ön çapraz bacağın kontrolünü sağlar. Bacağın kontrolsüz bir şekilde kendini öne atmasına engel olur ve yürüyüşün doğruluğunu sağlar.
Ön çapraz bağdaki tüm yaralanmaların yaklaşık yarısı, eklem kıkırdak, menisküs veya dizdeki diğer bağlara zarar verir. Çapraz bağ yaralanmalarının ana nedeni burkulmalardır. Ön çapraz bağ yaralanmaları veya ön çapraz bağ yırtığı ayak sabitken dizin ya da bacağın burkulması sonucunda ortaya çıkar. Dize alınan direk darbeler, yüksekten ani düşmeler ve trafik kazaları sonrasında da oluşabilir.
Ön çapraz bağı yaralanmalarında farklı komplikasyonlar ortaya çıkar. Bunlar:
Ön Çapraz Bağ Yırtığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ön çapraz bağ yaralanmaları veya ön çapraz bağ yırtığı fizik tedavi uygulamaları ile giderilir. Hastalığın ilk aşamasında dizde ciddi oranda ödem ve ağrı oluştuğu için fizik tedavi tam olarak etki etmez. Tam olarak sonuç alabilmek için fizik tedavi uygulamalarının 10 ile 15 gün boyunca devam ettirilmesi gerekebilir. Yaralanmanın üzerinden 15 gün geçtikten sonra daha etkili ve yoğun bir fizik tedavi planı uygulanır. Böylece hasta fizik tedavi uygulamalarına çok daha etkin bir şekilde katılabilir, iyileşme çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.