Eklem enfeksiyonları septik artrit tanısı ile acil tedavi edilmesi gereken ortopedik acil hastalıklarının başında gelmektedir. Kemik ve kemik iliğinin iltihabına osteomyelit denir. En sık osteomyelit yapan mikroorganizma stafilokokus aures olup, yaptığı enfeksiyona “nonspesifik kemik enfeksiyonu” adı verilir.
Osteomyelit hastalığın başlangıç ve seyrine göre; akut (hızlı başlangıçlı) ve kronik (geç başlangıçlı) olmak üzere iki farklı şekilde teşhis ve tedavi edilir.
Akut osteomyelit genellikle kan yolu ile gelen bakterilerin belli bir travma sonrası kemiğe yerleşmesi ve bu bölgeyi tahrip etmesi sonucu oluşur. Hastalar genellikle çocuk yaşta olup, yüksek ateş ve yürüyememe veya kolunu oynatamama şikayetiyle doktora getirilir.
Belirtileri;
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kan tetkikleriyle (Lökosit, CRP ve Sedimentasyon sayımı) ve ponksiyonla bakterinin doğrulanması sonrasında cerrahi tedavi yapılır. Tedavide iltihaplı bölgenin açılıp, enfeksiyonun boşaltılması ve kemiğin temizlenmesi sağlanır.
Kronik osteomyelit iyi bir temizlikle bölgenin mikroptan arındırılması, ardından antibiyotikli zincir veya çubuklarla enfeksiyonun tam eradike edilmesi ile iyileşebilir. Sağlıklı bir kemik elde ettikten sonra da, İlizarov cerrahisi prensiplerine göre, aradaki kemik kaybı ve uzuvdaki kısalık rekonstrükte edilebilir, tekrar sağlıklı ve fonksiyone olan bir uzuv geri kazanılabilir.