Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genel anlamda cilt ile deri altı hastalığına yumuşak doku enfeksiyonu ismi verilmektedir. Kişinin günlük yaşamı içinde en fazla karşılaştığı enfeksiyonlardandır.
Deri; epidermis, dermis ile derinin altında bulunan yağ tabakalarının bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Derinin en üstte yer alan ve devamlı olarak kendi kendini yenileyen yapıda olan kısmına epidermis adı verilmektedir.
Epidermis, bir zırh gibi vücudu korumakla görevlidir. Dermis ise, ter bezleri, yağ bezleri ile kıl köklerinin bulunduğu, hücreler ile damarsal yapıların var olduğu kısımdır. Dermis elastinler salgılayarak epidermisin kendini yenilemesini sağlamakla görevlidir. Selülit isimli enfeksiyon derinin ikinci katmanı dermis ile yağ dokularının etkilenmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında kas dokusunun da bu enfeksiyona dahil olması halinde miyosit isimli enfeksiyon gelişmeye başlamaktadır. Deride bakteri sonucunda oluşan enfeksiyonlara ise, piyodermi ismi verilmektedir.

Deri ve yumuşak doku enfeksiyonu tedavi yöntemleri
Yumuşak doku enfeksiyonları aile ve çevresel faktörler, kişinin biyolojik durumu, bağışıklık sistemi gibi birden fazla sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra, yumuşak doku enfeksiyonları içinde en fazla rastlananları arasında dokuda travma oluşması, böcek tarafından ısırılma, yaralanma, tırnak çekme ve hayvan tarafından ısırılma gibi durumlar yer almaktadır.

Belirtileri;

  • Selülit: Yumuşak doku enfeksiyonunun en fazla görülen cilt enfeksiyonu olan selülit, lokal duyarlılık, ödem oluşumuyla eritem ile tanınmaktadır.
  • Apse: Bir kitle olan apse, derinin iç kısımlarında yer almaktadır ve genel olarak şişlik oluşumuna sebep olmaktadır.
  • Çıban: Tıp dilindeki adı fronkül olan çıban hastalığı kıllar sebebi ile oluşan bir enfeksiyon çeşididir ve bu enfeksiyon çeşidinde kıllar deri gözeneklerini tıkar, bunun sonucunda da fındık ya da ceviz iriliğinde enfeksiyonlar oluşur.
  • Yılancık (Erizipel): Yılancık ya da erizipel, yüzün burun ile çene kısmında kırmızı renkli bir benek olarak ortaya çıkmakta, daha sonra ise genişleyerek acı veren bir şekle bürünmektedir. Yılancık enfeksiyonuna yakalanan kişi yüksek ateş, kramplar ve titreme görülmektedir. Yılancık enfeksiyonunun görüldüğü vücudun bir diğer yeri ise bacaklardır.
  • Diyabetik Ayak: Bir yumuşak doku enfeksiyonu olan diyabetik ayak, genellikle uzun süreli şeker hastalığı olan kişilerde görülen ve kendini tekrarlayan bir yaradır.
  • İmpetigo: Genel olarak iki ile beş yaş arası çocuklarda görülmektedir. Bu yara çeşidi çocukların bacak ve kollarında ortaya çıkmaktadır ve üst yüzeyi sarı, kabuklu ve kırmızı renkli yaralar halinde görülmektedir.
  • Paronişi (Dolama): Tırnak ile çevresinde bulunan deri tabakasının enfeksiyon kapması sonucunda oluşan paronişi, genel olarak sürekli yapılan manikür, kişide tırnak yeme alışkanlığının olması ya da tırnağın ucunda bulunan derinin travması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Deri ve yumusak doku enfeksiyonları tedavi yöntemleri

Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Yumuşak doku enfeksiyonu her yaşta ortaya çıkabilmektedir ve genel olarak antibiyotik yardımı ile tedavi sürecini gerektirmektedir. Yumuşak doku enfeksiyonuna yakalanan bir kişi uzman bir doktor ile görüşerek doktorun talimatları doğrultusunda verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Bunun yanı sıra, bu kişinin çevresel kirlerden uzaklaşması, beslenmesine dikkat etmesi ve kendi temizliği konusunda da titiz davranması gerekmektedir. Ayrıca, bazı yumuşak doku enfeksiyonları bulaşıcı değildir ve bu enfeksiyonlar hava ile eşyaların ortak kullanımı ile ya da temas ile bulaşmamaktadır.
Bu enfeksiyonlar, cilt üzerinde bulaşıcı olarak kendini gösteren enfeksiyonlardır ve genel olarak tedavisi yapıldığı zaman tam anlamıyla iyileşme sağlayan bir enfeksiyon çeşididir. Bunun yanı sıra, bu enfeksiyon çeşitlerinin tekrar edebilmesi de söz konusudur. Yumuşak doku enfeksiyonu olan kişiye bir uzman tarafından ilaç tedavisi uygulanmadığında kişi daha büyük sorunlar ile karşılaşabilmektedir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: