Çocuklarda en sık görülen edinsel kalp hastalıkları, genellikle 5-15 yaş arasında görülen akut romatizmal ateş ve her yaşta görülebilen enfektif endokardit, miyokardit, perikardit gibi hastalıklardır. Akut romatizmal ateş, kalp ve eklemleri tutan, kalpte kalıcı hasar bırakıp, ileri yaşlarda ameliyata kadar gidebilecek kapak bozukluklarına yol açan önemli bir hastalıktır. Doğru tedavi edilememiş A grubu beta stereptokok adı verilen bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardan sonra akut romatizmal ateş gelişebilir.
İnfeksiyöz miyokardit ise kalbin myokard denilen kas tabakasının iltihaplanmasıdır. Genellikle virusler sebep olur. Yenidoğan ve küçük bebeklerde daha hızlı ve ağır seyreder. Kalbin kasılma gücünü azaltarak ileri yaşlara taşınan kardiyomyopati denilen kronik hastalıklara yol açabilir.
Belirtileri Nelerdir?
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akut romatizmal ateşte kalbin yükünü azaltmak için yatak istirahati önemlidir.Ağır kalp tutulumu olan hastalarda hastalığın alevli dönemi geçinceye kadar yatak istrahati gereklidir. Hasta iyileştikçe yavaş yavaş gündelik hayatına dönebilir. Hastalığın ağırlık derecesine göre seçilecek ilaçlarla şikayetler kontrol altına alınır. Ancak romatizmal ateş tekrarlayabilen bir hastalıktır. Bu nedenle 3 hafta aralarla uygulanacak depo penisilin enjeksiyonları ile hastalar koruma altına alınmalıdır.
Edinsel kalp hastalıkların bir diğer sebebi olan infeksiyöz miyokarditte de yatak istirahati oldukça önemlidir. Bu süreçte kalp kasının kasılmasını güçlendirici ilaçlar, idrar söktürücüler, sıvı/tuz kısıtlaması gibi hayati destek ve önlemler gerekebilir.