Faranjit, boğazın ağız ve burun boşluğunun arkasında ve bademciklerin bulunduğu bölümde oluşan iltihaplanmadır. Oldukça yaygın olan bu hastalık özellikle kış aylarında hemen hemen hepimizin geçirdiği bir rahatsızlıktır. Yutkunmayı zorlaştıran bu hastalıkta genellikle kendi kendine iyileşmesi beklenmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki türdür. Aniden gelişen ve şiddetli olan boğaz iltihaplanmasına akut faranjit denirken daha hafif ama uzun seyreden faranjite kronik faranjit denir.
Faranjit hastalığı 3-12 yaş arasında oldukça sık görülürken bebeklerde fazla görülmemektedir. Bebeklerde çok nadiren betaya bağlı olarak faranjit görülebilir.
Belirtileri Nelerdir?
Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde beta faranjitinin en keskin tedavisi antibiyotiklerdir. Antibiyotikler arasından da penisilin grubu olan antibiyotiklerdir. Şayet bebeğin penisiline alerjisi varsa başka tür antibiyotikler de kullanılabilir. Antibiyotik tedavisi hem semtopların kısa sürmesini sağlar, hem de eklem romatizması riskini azaltır. Evde birinde beta faranjiti teşhis edilirse, diğer bireylere geçmemesi için oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Alınacak önlemlerden biri sıklıkla el yıkamak ve kişilerin bir birini öpmemesidir. Beta faranjiti tespit edilen bebekte antibiyotik tedavisi başladığı andan itibaren 24 saat sonra bulaşmayı önlemektedir. Bu hastalığa yakalanan bebeklere ılık su vermek iyi olur. Çünkü boğazı tahriş olduğu için ağrıyordur. Ilık su vererek boğazını yumuşatmış olursunuz.