Yüksek Riskli Gebelikler (Perinatoloji) Nedir?

Gebelikte ortaya çıkan bazı komplikasyonlar endişe veriyorsa, doktorunuz durumu yüksek riskli gebelik olarak adlandırabilir. Komplikasyonlar anne sağlığı ve anne karnındaki bebeğin sağlığı ile olabilir. Bir kadın hamileyken yüksek riskli gebelik olarak kategorize edilirse, sürekli tıbbi gözetim altında olur ve böylece, gerektiğinde anne ve bebek için tüm gerekli tıbbi yardım sağlanır.

Yüksek Riskli Gebeliğin nedenleri nelerdir

Nedenleri;

  1. Yaş; Eğer anne adayının yaşı 17’den küçükse veya 35’den yukarı ise, yüksek riskli gebelik olarak adlandırılır ve doğuma kadar gözetim altına alınır. Özellikle 40 yaşından sonra gebe kalındığında düşük yapma riski daha yüksektir. Genetik kusur riski de daha yüksek olur.
  2. Sağlık Koşulları: Yüksek riskli gebeliğe neden olan bazı tıbbi durumlar şunlardır;

Diyabet, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (HIV gibi), yüksek tansiyon, solunum problemleri, böbrek sorunları, otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar ve kalp hastalıklarıdır. Eğer daha önceki hamileliğinizde düşük yaptıysanız ya da ailenizde düşük veya genetik doğum kusurları varsa, doktorunuz yüksek riskli gebelik olarak hamileliğinizi adlandırabilir.

  • Preeklampsi: Genellikle kan basıncı seviyelerinde büyük bir artışa neden olan ve idrarda yüksek miktarda proteine yol açan tıbbi durumdur. Preeklampsi hastalığının yaşamını tehdit eden boyutlara ulaşması, hem anne hem de anne karnındaki bebek için çok büyük bir riske neden olabilir, çok ciddi bir durumdur.
  • Gebelik Diyabeti: Gebelik sırasında gelişen diyabet türüdür. Ayrıca ciddi bir sağlık sorunu olsa bile, eğer zamanında tedavi ve bakımı mümkün olursa, riski en aza indirmek mümkündür.
  • Polikistik Over Sendromu: Hamilelikte polikistik over sendromu düşük riskine neden olabilir. Çoğu durumda, düşük gebeliğin 20. haftasından önce olur. Erken doğum riski de vardır.
  • Otoimmün Hastalık: Otoimmün hastalıklar, Multipl Skleroz ve lupus gibi çeşitli hastalık gruplarını içerir. Otoimmün hastalıklar da gebelikte yeni sorunların ortaya çıkma riskini artırabilir. Örneğin, lupus hastalığından muzdarip olan hamilelerde, erken doğum ve ölü doğum riski artar. Ayrıca tedavi için gerekli ilaçlar genellikle anne karnındaki bebek için zararlı olabilir. Hamile iken otoimmün hastalıkları tedavi etmek zordur.
  • Böbrek Sorunları: Hamile iken böbrek sorunlarının olması genellikle düşük riskini arttırır. Hamileyken herhangi bir böbrek sorunu olan kadınların diyet planında değişikler ile birlikte ek tedavilerin de planlanması gerekir.
  • Obezite: Diyabet riskini arttırabilir ve doğum ile ilgili daha fazla komplikasyona yol açabilir.
  • HIV veya AIDS: Hamilelikte HIV veya AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalık tanısı konursa, bağışıklık sistemindeki birçok hücreye zararla sonuçlanır. Sonuç olarak, vücudunuzun enfeksiyon ve hastalıklarla mücadele etmesi mümkün olmayacaktır ve hamile iken çeşitli hastalıklara yakalanma riski daha yüksek olacaktır. Bazı enfeksiyonlar ve tıbbi koşullara ek olarak, aynı zamanda bazı kanserlere yakalanma riski de artabilir. Bu aşamada, henüz doğmamış bebek de yüksek risk altındadır.
  • Kısırlık: Daha önce kısırlık sorunları ile mücadele ettiyseniz, hamile kalmak için bazı özel tedavi ve doğurganlık ilaçları almak zorunda kalmış olabilirsiniz. Bu nedenle, hamile kalındıktan sonra bazı komplikasyonların görülme riski de artar. Aşırı kanama görülebilir.
  • Tiroid: Hamilelikte tiroid sorunları doğum kusurları, kalp problemleri ve düşük doğum ağırlığı gibi bazı komplikasyonlara yol açabilir.
  • Erken Doğum: Gebeliğin 37. haftasından önce doğum başlarsa, erken doğum olarak adlandırılır. Erken doğum riskini arttıran bazı faktörler vardır. Daha önceki hamileliğinizde erken doğum yaptıysanız, yeniden hamile kaldığınızda erken doğum riski yüksek olduğu için yüksek riskli gebelik grubunda yer alırsınız. Hamile iken bazı enfeksiyonların olması ya da rahim ağzının gerekenden daha kısa olması da erken doğum riskini arttırır.
  • Çoklu Gebelik: yüksek tansiyon, diyabet gibi erken doğum riski ortaya çıkaran hastalıkların olasılığı da artar.
  • Fetüs İle İlgili Sorunlar: Bazen, fetüste ultrason testi yaparken bazı sorunlar görülebilir. Fetüste gelişim sorunları olduğunu doktorunuz düşünüyorsa, yüksek riskli gebelik olarak hamileliğinizi adlandırabilir ve gerekli tedbirler için sürekli kontrole çağırabilir

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: