Vücudumuzda özelliklede yüzümüzde çeşitli sebeplerle ve etkenlerle farklı tipde cilt lekeleri oluşabilir. Normal cilt renginden daha koyu ve belirgin şekilde oluşan bu cilt lekeleri yaşamımızı tehdit etmemekle birlikte bir takım estetik kozmetik problemlere sebep olmakta, hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım psikolojik rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden cilt lekelerinin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Melanin cildimize rengini veren pigment maddesidir. Cilt lekeleri melaninin miktarının fazla olduğu bölgelerdir. Melaninin fazlaca yüksek miktarlarda belli bölgelerde toplanarak cilt lekeleri oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bazıları doğumdan itibaren, bazıları ergenlikte, bir kısmı yaşlanmayla, bir kısmı ise güneş ve dış etkenler sonucu cildimizde oluşan hasarlardan kaynaklanmaktadır.
Tedavi Yöntemleri;
Leke tedavisinde çok çeşitli lazerler kullanılır. Bu lazer cihazlarının başarı oranı, doğumsal lekelerde daha düşük; güneş lekelerinde, akne izlerinde, çillerde ve foto yaşlanma izlerinin giderilmesinde ise daha yüksektir. Kadınlar doğum lekelerinden de şikayetçi olabilir. Bu lekeler gebelik döneminde, hormonal değişikliklerden ya da gebelik öncesinde kullanılan doğum kontrol haplarından dolayı oluşabilir. Özellikle de yüz bölgesinde ve esmer tenlilerde bu durum görülür. Bu durumda lazerle soyma işlemi yapılır. Kimyasal peeling'le de lazer tedavisine destek olunarak olumlu sonuçlar elde edilebilir. Damarsal doğum lekelerinde ise ND Yag lazer kullanılır.