Nefrotik sendrom idrarda fazla miktarda protein kaybı sonucu kanda albumin düzeyinin azalması, kolesterol ve yaÄŸ düzeylerinin artması ve vücutta yaygın ÅŸiÅŸliklerle seyreden kronik bir hastalıktır. Çocukluk çağında sık görülebilen bir glomerüler hastalıktır.
Belirtileri;
- Hastalık genellikle önce göz kapaklarında, takiben karında ve bacaklarda ÅŸiÅŸlik ile baÅŸlar
- Tedavi edilmediÄŸi takdirde bütün vücutta yaygın ÅŸiÅŸlikler ve hayati sorunlara (akciÄŸer ve kalp zarları arasında sıvı birikimi gibi) yol açabilir.
- Göz çevresi en gevÅŸek dokulardan biri olduÄŸu için ilk belirti göz kapaklarında ÅŸiÅŸlik olmaktadır.
- Hatta bu nedenle hekime baÅŸvuran çocuklar yanlışlıkla alerji tanısı alabilmekte ve tedavi gecikebilmektedir.
- Bu nedenle göz kapaklarındaki ÅŸiÅŸlik iyi deÄŸerlendirilmeli ve bu çocuklarda mutlaka idrar analizi yapılmalıdır.
- Bu hastalık bazen üst solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonlarını takiben ortaya çıkabilmekte, genetik nedenli olanlarda ise bebeklik döneminden itibaren vücutta ÅŸiÅŸlikler baÅŸlamakta ve daha zor seyretmektedir.
Tedavi Yöntemleri;
Kortizon tedavisine genellikle çok iyi cevap vermektedir. Kortizon tercihen bir nefroloji uzmanının kontrolünde baÅŸlanmalıdır. Kortizon kullanımı olduÄŸu sürece tuzsuz diyet alımına özen gösterilmelidir. Kanda yaÄŸ ve kolesterol arttığından, ilerde geliÅŸebilecek damar sorunlarını azaltmak için gıda tüketiminde buna da dikkat edilmelidir. Çocukta kilo takibi yapılmalı, idrar çıkışı yakından izlenmelidir.