Zona (Herpes Zoster Virüs Enfeksiyonu) Nedir?

Zona, "varicella zoster" denilen virüsünün neden olduğu, duyusal sinir hücresi gruplarını tutan, ağrılı, döküntülü bir deri hastalığıdır. İlk belirtisi çok şiddetli olabilen ağrıdır. Ağrıya, deride duyarlılık, ateş, halsizlik eşlik edebilir. Ağrı ile deri döküntülerinin görülmesi arasında geçen süre ortalama 2-3 gündür, bazen bu süre 2 haftaya kadar uzayabilmektedir. Deri döküntüleri; tek taraflı, orta hattı geçmeyen, kuşak şeklinde yerleşmiş, kırmızı ve ödemli zeminde su dolu kabarcıklar şeklinde olabilmektedir. Hatta zamanla bu kabarcıklar iltihaplı hale dönüşebilmektedir. Zonanın tutulum gösterdiği bölgede bulunan lenf bezleri şişip ağrıyabilir.

Belirtileri;

  • Zona atakları genellikle 2 ila 4 hafta içinde iyileşebilmektedir ve çoğunlukla iz bırakmaz.
  • İltihaplanır ve yara halini alırsa iz kalma ihtimali de vardır.
  • Yaşlılarda ve genel durumu bozuk olanlarda lezyonlar nekrotik (cansız doku) hale gelebilir ve ciddi izlere yol açabilir.
  • Zonada en sık göğüs ve baş tutulumu gözlenir. Göz ve yüz sinirleri etkilenebilir. Bu durumda görme kaybı ve yüz felci gelişme durumu da söz konusu olabilmektedir.

Tedavi Yöntemleri;

İlk 24-48 saat içinde anti-viral tedavi erken iyileşmeyi sağlayabilmekte, komplikasyonları önleyebilmekte ve sonrasındaki gözlenebilecek ağrı süresini azaltabilmektedir. Deri döküntüsünün doktorun önereceği şekilde bakımı gerekebilir. İstirahat ve sıvı alınması iyileşmeye katkıda bulunmaktadır.
Deri döküntüsü için ıslak pansumanlar ve kurutucu merhemler yararlıdır. B vitamini, antiviral ilaçlar, ağrı kesiciler ve virüsün çoğalmasını durduran bazı ilaçlar da kullanılır. Ağrının inatçı olduğu vakalarda antidepresanlar, sinir blokajı gibi yöntemlerden yararlanabilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: