Ülseratif Kolit Nedir?

Ateş, karın ağrısı, ishal, kanama gibi bulgularla ortaya çıkan ülseratif kolitte kalın bağırsağın iç yüzündeki tabaka iltihaplanmıştır. Kalın bağırsağın çeşitli yerleri tutulmakla birlikte, en sık rektum (anüse en yakın kısım) tutulur. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye değişir. Ülseratif kolitin alevlenme ve iyileşme dönemleri vardır. Bulaşıcı değildir. Genelde 20’li yaşlarda ortaya çıkan ülseratif kolit mutlaka ciddiye alınmalıdır ve tedavi edilmelidir. Kalın bağırsakta yaralar meydana getirerek kanama ve vücut sıvılarında kayıba yol açar.
Ülseratif kolitin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu hastalıkta, genetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadığı düşünülmektedir. Ailesinde ülseratif kolit olan bir çocukta bu hastalığın görülme ihtimali, sağlıklı ailelerin çocuklarına göre daha fazladır. Çevresel faktörler arasında ise sigara ve alkol tüketiminin oldukça etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca aspirin, antibiyotik, doğum kontrol hapları hastalığın daha da şiddetlenmesine yol açabilir.
Bu hastalığın yol açtığı sorunların başında ülserlerin neden olduğu kanamadır. Bağırsakta fistül dediğimiz yarıklar meydana gelebilir. Bu problemin ilaçla düzeltilmesi zordur. Cerrahi tedavi tercih edilir. Ülseratif kolitin yol açtığı en tehlikeli sorunlardan birisi de toksik megakolondur. Yani bağırsaklar herhangi bir tıkanma olmadan genişlemiştir. Acil tedavi gerektiren bir durumdur.
Ülseratif kolitte kalın bağırsak kanseri gelişme riski sağlıklı bireylere göre daha yüksektir. Bağırsak bölgesinin tutulan kısmı ne kadar fazla ve hastalığı süresi ne kadar uzunsa risk de o kadar fazladır. Bu yüzden hastalık ortaya çıktıktan 8-10 yıl sonra hastalara yılda bir kere kolonoskopik muayene yapılmalıdır.
Ayrıca eklem iltihapları, iltihabın karaciğere ve safraya yayılması, böbrek hastalıkları, pıhtılaşma sorunları ülseratif kolitin neden olduğu komplikasyonlardandır.

Ülseratif Kolit nedir

Belirtiler;

  • Müzmin bir hastalık olan ülseratif kolit zaman zaman şiddetlenir, diğer durumlarda ise sessiz seyreder. Belirtiler ve belirtilerin şiddeti yaranın oluştuğu bölgeye göre değişir.
  • Hastalık şiddetlendiği zaman kramp şeklinde karın ağrısı görülür.
  • İshal sık görülen bir belirtidir ve ishalle birlikte kanama olabilir. Ayrıca dışkıyla birlikte mukus akıntısı görülebilir.
  • İltihap şiddetlendikçe, ateş, bulantı, kusma, ağrı, halsizlik artabilir.
  • Rektum bölgesinde iltihap varsa hastalar sık sık dışkılama ihtiyacı hissederler.
  • Kanamanın sık görüldüğü bir hastalık olduğu için kronik kan kaybı sonucu kansızlık ortaya çıkabilir.
  • Bağırsaklardan demirin ve B12 vitaminin emiliminin bozulması da kansızlığa yol açan nedenlerdendir.
  • Kilo kaybı, diğer inflamatuvar bağırsak hastalarındaki kadar belirgin değildir.
  • Yaşlılarda kabızlık olabilir.
  • İştah azalması olabilir.

Tedavi Yöntemleri;

Tedavinin seçimi hastalık aktivitesinin derecesine, yaygınlığına, hastalığın seyrine, nükslerin sıklığına, ekstraintestinal bulgulara, daha önce alınan ilaçlara, ilaçların yan etkisine ve hastanın tercihine göre yapılır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: