Beyin Kanamaları (Subaraknoid Kanama) Nedir?

Subaraknoid, beyin kanaması çeşidinin bir tanesidir.

Beyin kanamasının iki tipi vardır,

  1. Beynin içine kanama (intraserebral);Bu tip kanamalarda beyin içindeki küçük atardamarlardan birinin yırtılması söz konusudur.
  2. Beyin zarlarının altına kanama (subaraknoid); yani beynin çevresine kanamadır. Bu tip kanamalarda beynimizin tabanında bulunan büyük atardamarlardan birinde yırtılma söz konusudur. Bu durumda akan kan beynin bütün çevresine ve beyin - omurilik sıvısının içine yayılır. Subaraknoid kanamalarının çoğunun nedeni beyin içinde var olan bir damar sertliğine (anevrizma ) bağlı yırtılmasıdır. Bu anevrizmaların (damar sertliği) duvarları incedir ve bu nedenle yırtılma eğilimlidir.

Beyin kanaması beyin içindeki atardamarlardan birinin yırtılması sebebiyle beyin içindeki kanamaların olması demektir. Kanamaların olduğu zaman da, esnek bir yapıya sahip olmayan kafatasının içinde bulunan beynin, içine doluşan sıvının oluşturduğu basınç altında kalınması sonucu, ezilir ve bunun sonucuna bağlı olarak çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar.

Belirtiler;

  • Subaraknoid kanamalarında en sık rastlanan bulgular ise, ani başlayan baş ağrılarıdır, baş ağrısı genellikle insan hayatında yaşadığı en kötü baş ağrısı deneyimidir.
  • Ağrıdan önce kafa içinde bir patlama hissi alınmış olabilir, bütün kafada olan ağrı genelde arka tarafta daha şiddetlidir.
  • Arkasında bulantı, kusma ve baş dönmesi, baş ağrısıyla paralellik gösterebilir.
  • Bunun la beraber bilinç bulanıklığı, dikkatte azalma ve giderek komaya kadar gidebilen bilinç bozuklukları da görülebilir.
  • Muayene sonucu ense sertliği, bedenin çeşitli yerlerinde nörolojik bozuklukların bulunması ve göz dibi muayenesi kanama görülmesi, Beyin kanaması tanısı koymaya yardımcı olur.
  • Yapılan CT ve MRI incelemesi de subaraknoid kanamaları tespitinde, beyin damarlarının anjiyografisi ile de damar bozukları gösterilebilir ve kanamanın yeri tam olarak tespit edilir.

Tedavi Yöntemleri;

Komplikasyonları önlemeye yönelik olmalıdır. Tam teşekküllü hastane ortamında takibe alınırak, gerektiğinde cerrahi müdahalede bulunulur.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: