Çocuk Felci (Poliyomiyelit) Nedir?

Salgınlar da yapabilen virüslerin (polio) neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuk felci dünyanın her yerinde özellikle yaz ve sonbahar başlarında görülür. Çocuk felci genellikle hafiftir fakat ciddi durumlarda beyin ve omurilik hasar görür ve bazen paralizi (felç) meydana gelir. Üç farklı tipi olan çocuk felci virüsü vücuda ağız yolu ile girer ve boğazda, bağırsaklarda çoğalır ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine dağılır. Her 200 çocuktan birinde polio virüsü omuriliğe geçer ve orada kasların hareketliliğini sağlayan sinir hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat kalıcı olur ve sinir hücreleri yeni hücreler üretemediği için etkilenen kaslar çalışmaz hale gelir. Çocuk felci virüsü bazen de beyin dokusuna kadar ulaşır ve solunum yetmezliği ve ölüme neden olur.
Virüs özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde insan dışkısı bulaşmış yiyecek ve içeceklerden bulaşır ve genellikle virüsün bulaştığı suların ve besinlerin ağız yolu ile alınması sonucunda virüs vücuda girer. Polio virüsü bazen hava yoluyla da bulaşabilir.
Hastalık etkeni sadece insan bağırsağında kısa süre yaşar. Hayvanlar hastalık etkenini taşımazlar. Çocuk felci geçiren çocuğun dışkısının kontrol altına alınmaması, tuvalet temizliğine dikkat edilmemesi hastalığın yayılmasında en önemli faktörlerdir. Çocuk felci en sık 5 yaşından küçük çocuklarda görülür. Daha büyük çocuklar ve erişkinler çocuk felci hastalığına daha nadir yakalanırlar.

Belirtileri;

  • Başlangıçta üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer şikayetlere neden olur.
  • Belirtiler hastaların bazılarında hafif seyirlidir ve hasta tamamen iyileşebilir ancak bazılarında iyileştiği zannedilen dönemden 1-2 gün sonra meninkslerin (beyin ve omuriliği saran membranların) iltihabı gelişebilir ve bu gibi bir durumda ateş, ciddi baş ağrısı, kas ağrısı, bazen yaygın kas seğirmesi ve ense sertliği meydana gelir.
  • Hastalığa yakalananların genelinde felç gelişmez, ancak bazı tiplerinde birkaç gün devam eden yüksek ateşten sonra asimetrik olarak sağ kol etkilendiğinde sol bacak etkilenir ve felce doğru giden bir seyre dönüşür.
  • Enfeksiyon beyin köküne yayılırsa etkilenen kişide nefes alma zorluğu, yutkunma güçlüğü ve ölüm gelişebilir.

Tedavi Yöntemleri;

Çocuk felci hastalığı için etkin bir ilaç tedavisi yoktur. Hata bakımı önemlidir. Korunma aşı iledir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: