Akciğer Sönmesi (Prömotoraks) Nedir?

Göğüs kafesi içerisinde normal şartlarda hava bulunmaz. Herhangi bir sebeple göğüs boşluğu içerisinde hava olması durumuna pnömotoraks adı verilir. Göğüs boşluğu içinde hava toplanınca akciğerde sönme ortaya çıkar. Akciğer patlaması olarak da bilinir.

Pnömoraks sebepleri 3’e ayrılır;

  • Kendiliğinden oluşan (spontan) pnömotoraks: Her ne kadar kendiliğinden oluştuğu söylense de bu tip pnömotoraks`ta da akciğerde yer alan ve normal akciger grafilerinde görülmeyen küçük baloncukların (blebler) patlaması sonucu oluşan ve en sık gorulen pnomotoraks çeşitidir.
  • Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) pnömotoraks
  • Tıbbi bir müdahale sonucu ortaya çıkan (iyatrojenik) pnömotoraks

Belirtileri; şiddetli sırt ve göğüs ağrısı, öksürük ve nefes darlığı şeklindedir. Ani başlayan bu tür yakınmalarda pnömotoraks şüphesi ile akciğer grafisi çekilerek teşhis edilir.

Tedavi Yöntemleri;

Bazı pnömotoraks durumlarında hiçbir işlem yapılmadan hastanın sadece izlenmesi mümkün olabileceği gibi, bir enjektör ile göğüs boşluğu içerisindeki havanın çekilmesi (aspirasyon), bir dren (göğüs tüpü) takılması veya endoskopik ya da açık yöntemle ameliyat edilerek hastalığın giderilmesi de gerekebilir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: