Yazın Migren Ataklarına Karşı Alınabilecek Önlemler

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Yazın Migren Ataklarına Karşı Alınabilecek Önlemler

Migreni tetikleyen pek çok önemli faktör vardır. Gündelik hayatta yaşadığımız önemli sorunla migren için bir tetikleyici görevi yapmaktadır. Stres, hatalı beslenme, uykusuzluk ve yoğun tempo gibi etkenler migreni tetikleyen en önemli faktörlerden sadece birkaçıdır. Bunların üstüne sıcak ve nemli hava eklendiğinde ise yaz aylarında migren atakları kaçınılmaz hale gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre; hava sıcaklığında her 5 santigrat yükseliş migren ataklarını %7.5 daha arttırıyor. Sıcak havalarda yeterli miktarda sıvı alınmaması ve aşırı terleme sonucunda oluşan, sodyum kaybı, migren ataklarının tetiklemektedir. Artan sıcaklıklara karşı yapılabilecek bir şey yok. Fakat çeşitli önlemler ile bu ataklardan da korunabiliriz. Bizde migren ataklarınız için alabileceğiniz önlemleri sizler için derledik.

sıcak havalarda migrene dikkat

Migren Nedir?

Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. Bu ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Kişi ataklar arasında kendini tamimiyle normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilir ve başın tek bir yanında meydana gelebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet baş ağrısına eşlik eder. Migren erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür; kadınlarda %18.6 ise erkeklerde %6.5 oranında görülmektedir. Migrenin neden ortaya çıktığı  konsunda çalışmalar yapılsa dahi nedeni tam olarak bilinmemektedir. Anne veya babadan herhangi birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı %40'tır. Eğer her ikisinde de migren varsa, çocukta da görülme olasığı %75'dir.

Migren atağını tetikleyen faktörler;

  • Yiyecekler: Eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG), tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam) vs.
  • İçecekler: Kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski) vs.
  • Duyusal ve Duygusal Uyaranlar; Titreşen veya parlak ışıklar, kokular , endişe, aşırı üzülmek veya aşırı sevinmek, depresyon, aşırı heyecan, stresten veya baskıdan kurtulmak.
  • Yaşam Tarzı Değişiklikleri
  • Katkı maddeleri
  • İlaçlar
  • Duyusal ve Duygusal Uyaranlar
  • Diğer; Adet dönemi, hava-mevsim değişiklikleri, deniz seviyesinden çok yukarıda bulunmak

Tedavi Yöntemleri;

Öncelikle migren atağını tetikleyen faktörlerden kaçınmak gerekir. İlaçlı tedavilerde; antidepresan ilaçlar, beyin damarlarını büzen ilaçlar kullanılır. Fakat beyin damarlarını büzen ilaçlar hamilelik döneminde  kesinlikle kullanılması önerilmez. Nöbet sırasında ağrı kesici kullanılabilir, ama bulantıya neden olduğu için kusmayı önleyici ilaçlar da alınmalıdır.

sıcak havalarda migren için alınabilecek önlemler

Migren İçin Ne Gibi Önlemler Alabiliriz?

Hava Durumunu Takip Edin!

Hava durumu hakkında bilgi edinirseniz günlük planlarınızı buna göre düzenler ve kıyafet seçiminizi doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Dolayısıyla migren dostu olmayan hava durumlarında dışarıya çıkmamaya özen gösterin.

Mutlaka Güneş Gözlüğü Kullanın!

Güneş ışınkarının yanında deniz, havuz ve göl suyunun parlaması da migren hastalarını etkileyen faktörler arasındadır. Özellikle araba kullanırken ağaçların veya binaların arasından süzülen güneş ışınları migreninizi tetikleyen tetikleyebilir. Bundan dolayı, dışarıda kaliteli bir cama sahip güneş gözlüğü kullanmak önemli bir noktadır. Bunun yanında, güneş gözlüğünüzün yüzünüzü her zaman daha simetrik göstereceğinide unutmayın.

Su İçin

Yaz mevsiminde aşırı nem vücudunuzdaki su seviyesinin düşürmektedir. Bu aylarda sıvı kaybımızın sadece yarısını suyla giderebilirsiniz. Bu nedenle oluşan bu sıvı açığını kapatmak için bol bol meyve ve sebze tüketmeniz gerekmektedir. Ayrıca aşırı sıcakların olduğu yaz mevsiminde vücudumuza su kaybettirebilecek alkol ve kafeindende uzak durulması migren hastaları için oldukça önemlidir.

Serin Ortamlarda Bulunun

Yazın migren ataklarından korunmanın diğer bir yoluysa serin ortamlarda bulunmaktadır. Ancak, bu konuda klimaya dikkat etmek gerekiyor. Çünkü ani ısı değişimleri yine migreni tetikleyen önemli bir faktördür.

Düzenli Uyuyun

Işığa maruz kalmak melatonin hormonunu baskılamaktadır. Dolayısıyla gün ışığında uyuduğunuz günlerde kendinizi mutsuz ve yorgun hissedebilirsiniz. Bunun yanında yeterli miktarda uyumanız melatonin salgılanması için oldukça önemlidir. unutmayın ki kaliteli ve düzenli bir uyku migren ataklarını önlemede anahtar bir faktördür.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: