Mide Yanması Neden Olur?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması ve ekşimesinin gibi rahatsızlıkları olan kişilere genellikle reflü, ülser teşhislerde bulunuluyor. Peki bu hastalıkların, koroner kalp hastalığı gibi başka rahatsızlıkların habercisi olabileceğini biliyor muydunuz?

Mide yanmasının sebebi nedir?

Mide Yanması Nedir?

Içerisinde bol miktarda bahara ve yağ bulunan yiyecekleri tükettikten sonra, hıçkırıkla beraber boğazda ve göğüste yanması hissi oluşur . Bu hissedilen şey aslında mide yanmasıdır. Mide yanmasının sebepleri arasında kronik bir durum olan reflü de bulunmaktadır.

Başka Hastalıkların Belirtisi Olabilir

Bu belirtilerin yemek borusu darlığı, diffüz özofageal spazm, özofagel karsinom, mide çıkışı darlığı, safra kesesi taşı, gastrit ve duodenal ülser gibi başka hastalıklar da görülebilir. Uzmanlar, bu belirtiler ve şikayetler görüldüğünde en yakın hekime muayeneye gitmenin önemli olduğunu belirtiyor.

Yaşam Kalitesini Düşürüyor

Araştırmalara göre reflü hastalığının belirtilerini gösteren kişilerin 5’te 1 oranında haftada en az 1 kere gece mide ekşimesi ve mide yanması yaşadığı tespit edilmiştir. Mide ekşimesi rahatsızlığının %80’inin gece, %65’inin hem gece hem gündüz şikayetleri olarak bilinmektedir. Hastaların %63’ünün yaşam kalitesinin açıkça etkilendiği belirtilirken %72’si ise reçeteli ilaç kullanmaktadır. Uygulanan tedavilerin %45’inden ise sonuç alınamamaktadır.

Yemek borusu ile mide birleşiminde yüksek bir basınç bölgesi bulunur. Normal zamanda ise bu bölge kapak görevi görmektedir. Bu kaslar yutma işlemi yapılırken gevşer, yemek borusunun mideye geçişine imkan sağlar. Ek olarak mide duvarı gaz ve sıvı ile gerildiğinde açılır. Biriken gazın çıkmasına izin verilir. Sindim sisteminin bu görevleri yapmaması durumunda GÖRH yani, mide yanması meydana gelir. Mide suyunun besin borusuna doğru ters akımına karşı direncin yok olmasıdır. Ancak, bağırsak kanunu’na göre akım ağızdan anüse doğrudur.

mide yanması reflü belirtisi olabilir

Hangi Besinler Mide Yanmasına Neden Olur?

Midenin hassasiyet gösterdiği ve yanma yaptığı yiyecekler kişiye göre farklılık göstermektedir. Genelde mide yanmasına neden olan besinler ise şunlardır; sarımsak, domates, baharatlı yiyecekler, kızartmalar, narenciye, asitli ve kafeinli içecekler ve çikolatalar mide yanmasını tetiklemektedir.

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

  • Yapabileceğiniz ilk şey daha bol giysiler giymek veya kemerinizi gevşetmektir. Çünkü mide yanması temel olarak yemek borunuzda bulunan yiyeceklerin yukarı çıkması ve bu sıvının içinde bulunan asidin dokularınızı yakmasından meydana gelmektedir. Giydiğiniz, bol giysiler midenizin üzerindeki baskıyı azaltarak rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Ayağa kalkmak mide yanmasına iyi gelen bir diğer şeydir. Sürekli oturan veya yatan kişilerin duruşu mide yanmasına neden oluyor olabilir. Oturur veya yatar konumdaysanız ayağa kalkmak, ayaktaysanız daha dikdurmak mide yanmanıza iyi gelen başka birşeydir.
  • Evde yapabileceğiniz en iyi ilaç karbonatlı sudur. Karbonatlı suyu içtğinizde midenizdeki asidin bir kısmı nötralize olacaktır. Bir bardak suya bir çay kaşığı karbonat atarak hazırlayacağınız karışım, mide yanmanızı engelleyecektir. Ek olarak suyu yavaş bir şekilde içmeyi unutmayın.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: