Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirin!

Makaleler > Çocuk

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Güçlendirin!

Bağışıklık sisteminin çocukluk döneminde kuvvetlendirilmesi, çocuğun ileri ki dönemlerinde daha sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi açısından oldukça önemlidir. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilebilir?

Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirin

Proteinler, çeşitli dokular ve organlardan oluşan bağışıklık sistemi, bir canlıda hastalıklara karşı savunma mekanizması oluşturan, vücudu dış etkenlere karşı koruyan karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık bilimi olarak bilinmekte olan, immünoloji, canlı vücudunda bulunan toksinlere, virüslere, bakterilere, parazitlere savaş açar. Vücuda giren ve vücutta temasta bulunan yabancı maddelere tarama yapmaktadır. Bu sistemin yeterli olmadığı durumlardaysa hasta oluruz.
Kanda dolaşmakta olan akyuvarlar mikropları saptar ve etkisiz hale getirmek için bir dizi olay gerçekleştirir. Akyuvarları oluşturan timus, dalak ve kemik iliğidir. Akyuvarların iki çeşidi bulunmaktadır. Bir grup mikropları etkisiz hale getirir. Diğer grup ise vücuda giren mikropları hafızaya yazıp, ona karşı antikor geliştirirler. Böylece bir sonraki saldırıda mikrobu rahatça yok edebilirler. Örneğin çocuklukta bir kerelik geçirilen suçiçeği gibi hastalıkların bir defa olmasındaki nedende bundandır.

Anne Sütünün Önemi

Güçlü bir bağışıklık sisteminin anahtarı anne sütüdür. Anne sütü içeriğindeki koruyucu etkenler bebeğe direkt olarak geçmektedir. Böylece bireyin yaşam boyu onu koruyacak olan bağışklık sisteminin temelleri atılır.

Daha Çok Meyve Sebze

C vitamini, karoten ve antioksidanların bulunduğu bir yemek masası kurun. Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, biberler, havuç, bal kabağı portakal, kayısı gibi tropik meyveler tüketin.

Daha Az Şeker ve Tatlandırıcı

Araştırmalara göre şekerli ürünlerin, akyuvarın çalışasını olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor. Özellikle rahatsızlık döneminde alınan tatlandırıcılar, şekerli her türlü üründen uzak durmak gerekmektedir. Bunlar yerine doğal olan pekmez, meyve ve bala yönelmek gerekir.

Çocuğunuzun Bağışıklık Sistemini Omega 3 İle Güçlendirin

En Yararlı Yağ Asiti Omega 3 Yağları

Soğuk sularda dolaşan yağlı balıklarda oldukça fazla bulunan omega 3 bağışıklık sisteminin önemli bir destekçisidir. Omega yağ asitleri, bakterileri yiyen hücrelerin aktivitesinide arttırmaktadırlar. Eğer yağlı bir balık bulunamıyorsa bile, haftada 3 gün yerli balık yemek oldukça önemlidir. ayrıca hiç tüketilemiyorsa balık yağı tüketerek omega 3 açığınızı kapatabilirsiniz.

Düzenli Uyku

Yapılan araştırmalar göre, erişkinlerde olduğu gibi çocuklarda yeteri kadar uyumadığında mikrop öldüren hücrelerin gücünü azalmaktadır. Özellikle gün boyunca yuvada birçok aktiviteye katılan çocukların uyumadığını düşünürsek, erken yatmalarının çok gerekli olduğunu anlayabiliriz.

Yanında Sigara İçmeyin

Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha da açıklardır. Çünkü nefes alışverişleri, erişkin bir bireye göre çok daha fazladır. Bu durum özellikle bronşit, kulak enfeksiyonları ve astım riskini oldukça fazla arttırmaktadır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: