Havuzda Bulaşıcı Enfeksiyonlara Dikkat!

Makaleler > Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Havuzda Bulaşıcı Enfeksiyonlara Dikkat!

Sıcak günlerin gelişiyle birlikte havuza bağlı göz hastalıklarının görülme oranıda önemli ölçüde arttı. Özellikle kalabalık ve hijyen kurallarına uyulmayan havuzlarda, göz enfeksiyonlarının yaşanması içten bile değil. Ancak yazı sağlıklı gözlerle geçirebilmemiz için temizliğinden emin olduğumuz havuzlara girilmesi kulağa daha sağlıklı geliyor.

Havuzda Bulaşıcı Enfeksiyonlara Dikkat

Doğru şekilde klorlanmamış ve temizlenmemiş havuzlarda mikroorganizmalar uygun ortamı bulup hızlıca çoğalabiliyor. Uzmanlar, kontakt lens kullanırken gözün mikrop kapması durumunda enfeksiyon farkedilmeden hızlı birşekilde ilerleyebileceğini belirtiyor. Bu sebepten ötürü, havuza veya denize girerken havuz gözlüğü ya da günlük bir kontakt lens kullanmanın oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Özellikle yoğun iş temposundan bunalanların haftasonlarının havuz aktivitelerini seçiyor. Fakat, hijyen kurallarına uymayan havuzların neden olduğu mikrobik göz rahatsızlıkları da yaz mevsiminin gelmesiyle en yüksek seviyeye ulaşıyor. Havuzdan kaynaklanan bu mikroorganizmalara bağlı infeksiyöz göz nezlesi gibi görme sorunları yaratacak kadar önemli göz sorunlarına sebep olabiliyor.

Özellikle çocuğunuz havuzda aktivitelerinin ardından gözleri kızarıyorsa klora karşı bir hassasiyeti söz konusudur. Fazla miktarda olan klor, özellikle çocuklarda kornea tabakasındaki hücrelere zarar verebilmektedir.

Havuzda Bulaşabilen Enfeksiyon Çeşitleri

Konjoktivit

Konjonktivit, gözün beyaz tabakasını ve göz kapaklarının iç yüzeyini döşeyen saydam ve ince bir tabakadır. Alerjik tipteki konjoktivitlerde en belirgin şikayet ise, kaşıntı ve kızarıklıktır. İnfeksiyöz konjoktivitlerde ise, hasta daha çok çapaklanma, göz kapaklarında şişlik ve göz içinde su toplanması gibi şikayetlerde bulunulmaktadır. Gözde yaşanan enfeksiyon durumunda problemin hangi faktöre bağlı ve ne tür bir enfeksiyon olduğunun uzman hekim tarafından tespit edilerek uygun tedavinin başlaması gerekmektedir. Erken teşhis edilmemesi durumunda dönüşü olmayan sorunlar yaşatabilmektedir.

Kornea İltihabı

Kornea dokusunun iltihaplanması anlamına gelen keratitin özellikle lens kullananlarda daha sık gelişmektedir. Uzmanlar bu konuya dikkat edilmesi gerektiğini ve havuza girmenin ciddi bir risk oluşturduğu konusunda uyarıyor. Virüs ve bakterilerin gözün kornea kısmına yerleşmesinin ardından keratit yani kornea iltihabı gelişebiliyor. Keratitte gözün saydam tabakası üzerinde beyaz leke oluşuyor. Bu durum şiddetli batma ve ağrılara neden oluyor. Daha derin kornea enfeksiyonlarındaysa ülserleşme ve kornea delinmesi görülebiliyor. Kornea enfeksiyonları, görmenin azalması ve hatta kalıcı görme kaybına dahi neden olabiliyor. Bu sebeple, semptomlar başladığında hızlı bir şekilde tedavi edilmesi büyük bir önem arz ediyor.

klora alerjiye dikkat!

Alerjik Enfeksiyonlar

Alerjik bünyeli kişilerde klora bağlı sağlık problemleri gelişebiliyor. Bundan dolayı özellikle, alerjik yapıda olan bireyler deniz gözlüğü kullanarak havuza girmeleri böylece kimyasal ve enfeksiyon etkenlerinden korunabileceği belirtiliyor. Son olarak, bu sağlık problemini en çok yaşayan kişiler genelde vücut direnci düşük olan ve çok uzun süre havuzda kalan kimseler oluyor. Uzmanlar özellikle kontakt lens kullananların enfekte olma olasılığı fazla olduğundan daha dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: