Halüsinasyon Nedir?

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Halüsinasyon Nedir?

Pek çok kişinin var olmayan şeyleri görme durumu olarak bilinen halüsinasyon, bir duyu organını uyarıcı bir nesne veya uyarıcı herhangi bir etken olmadan hissedilen bir duygunun varlığına inanma durumuna verilen addır. Dolayısıyla gerçekte olmayan birşeyi görme, tatma, koklama, duyma durumuda halüsinasyon kapsamına girmektedir. Bireyler bu noktada hastalığının bulunduğunu bilmeden bu halüsinasyonlara tamamen inanabilirler. Gözlerde olan bozukluklarda görülen ışık görüntüleriyse halüsinasyon sayılmamaktadır. Hastaların fikir ve düşüncelerinin dışarıya çıkması sanması, düşüncelerinin başka kişilerce biliniyor sanması, başkaların fikirleri kafasına sokuluyormuş hissine kapılmasıda ruhsal halüsinasyona girmektedir.

Halüsinasyon nedir?

Pek çok sebebi olan Halüsilasyon, şizofreni gibi akıl sağlığı ile ilişkilendirilir. Ayrıca parkinson gibi sinir sistemi rahatsızlıkları da halüsinasyonlara neden olabilir.

Halüsinasyon Çeşitleri

İşitsel Halüsinasyonlar

Kişinin duyulmayan, kimsenin duymadığı, sesleri duyması işitsel halüsinasyonların meydana gelmesi durumudur. Bunun belirtilerinden biri kişinin kendi kendine konuşmasına karşılık başka birinin varmış gibi konuşmalarına cevap verildiğinin düşünülmesidir. Yanında olmayan kişilerle konuşmak sessel/işitsel halüsinasyon olasılığınıda arttırmaktadır.

Görsel Halüsinasyon

En çok rastlanan halüsinasyon türüdür. Görülen şeyler bir kişi, hayvan veya tuhaf varlıklarda olabilir. Bu görüntülerin çoğunluğu birkaç saniye içinde kaybolabilir. Bu tür semptomlar lewy cisimcikli demans rahatsızlığına sahip kişilerde görülebilmektedir. Bu demans türü parkinson hastalığı olan kişilerdeki belirtilere sahip olan bireylerdir. Bu sorunun olmasının iki temel nedeni olabilir. Bunlardan ilki hastalıktır. Enfeksiyon gibi fiziksel durumu etkileyecek rahatsızlıklardan dolayı bu tür halüsinasyonlar görülebilir. Diğer bir sebebiyse ilaçlardan kaynaklanabilir. Kişilerin kullanmış olduğu bazı ilaçların yan etkileri arasından halüsinasyonlarda vardır.

Kokusal Halüsinasyon

Olfaktörel halüsinasyon da denilen bu çeşit halüsinasyonlar etrafınızdan kötü bir kokunun gelmesi şeklinde olabilmektedir. Bu kokuyu kendi vücudunuzdan geliyormuş algısınada kapılabilirler.

Tatsal Halüsinasyon

Yediğiniz veya içtiğiniz bir şeylerin garip bir tatta olduğunu düşünebilirler.

halüsinasyonun sebepleri nelerdir?

Sebepleri Nelerdir?

Şizofreni bu hastalığa sahip kişilerin yüzde yetmişinde görsel halüsinasyon görülmektedir. %60-90’ı sesler duyabilmektedir. Bazılarıysa gerçekte olmayan koku ya da tatlar alabilmektedir.

Parkinson hastalığı

Bu hastalığa sahip bireyler yarıya yakını gerçekte olmayan şeyler görür.

Alzhaimer Ya Da Diğer Bunamalar

Beyinde tahrifata yol açan hastalıklar halüsinasyona neden olma ihtimalide fazladır.

Beyin Tümörü

Tümörün bulunduğu bölgeye göre farklı çeşitlerde halüsinasyonlar görülmektedir. Örneğin eğer tümör beynin görme duyusuyla ilgili bir bölümdeyse hasta gerçekte olmayan görüntüler görebilir.

Epilepsi

Bu sağlık problemi ile beraber görülen nöbet ve halüsinasyonlar görülme riskini de arttırmaktadır. Halüsinasyon çeşidi ise beynin hangi bölümünün etkilendiğine bağlıdır.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: