Araştırmalara göre Türkiye’nin %8’inde renk körlüğü (daltonizm) görülmektedir. Dünyada yaygınlığı ise %8 ile %10 arasındadır. Dünya üzerindeki erkeklerin %8’i, kadınların ise %0,5’inde görülen renk körlüğü çoğunlukla fark edilmeyen kalıtsal bir hastalıktır. Dünyada 12 erkekten birinde, kadınlar da ise 200 kişide bir görülmektedir.
Kırmızı - yeşil renk körlüğü veya renk görme eksikliği genelde erkeklerde rastlanmaktadır. Bu rahatsızlığın daha çok erkeklerde görülmesinin temel nedeni, anneden gelen hasarlı kromozomdan kaynaklanmaktadır. Eğer bir anne hatalı gen taşıyorsa doğacak çocuğun %50 gibi bir ihtimal ile renk körü olma olasılığı vardır. Genel olarak erkeklerin %8’inin renk körü olmasının sebebi budur. En sık yaşanan renk körlüğü çeşidi ise “kırmızı – yeşil” renk körlüğüdür. Kırmızı-yeşil, renk körlüğü çeşitleri içinde %95 görülme sıklığına sahiptir.
Çocukların gözlerini korumak için doğum sonrasında, 6 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Eğer ebeveynler çocukta herhangi bir göz hastalığından şüpheleniyorsa hemen bir göz hekimine başvurmalıdırlar.
Belirtileri;
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Renk körlüğünün ilaçla veya ameliyatla tedavisi bulunmamakta ancak “Chromagen” isimli özel bir lens sistemiyle renk körü hastalarının şikayetleri artık düzeltilebilmektedir. Bu tedavide özel renk filtreleri sayesinde göze gelen ışığın dalga boyu değiştirilerek hastanın renkleri algılaması ve ayırt etmesi sağlanmaktadır. Tedavi, tercihe göre gözlük veya kontakt lens olarak uygulanabilmektedir.