Erkeklerde Renk Körlüğüne Dikkat!

Makaleler > Göz Sağlığı ve Hastalıkları

Erkeklerde Renk Körlüğüne Dikkat!

Araştırmalara göre Türkiye’nin %8’inde renk körlüğü (daltonizm) görülmektedir. Dünyada yaygınlığı ise %8 ile %10 arasındadır. Dünya üzerindeki erkeklerin %8’i, kadınların ise %0,5’inde görülen renk körlüğü çoğunlukla fark edilmeyen kalıtsal bir hastalıktır. Dünyada 12 erkekten birinde, kadınlar da ise 200 kişide bir görülmektedir.

Renk Körlüğü testi

Kırmızı - yeşil renk körlüğü veya renk görme eksikliği genelde erkeklerde rastlanmaktadır. Bu rahatsızlığın daha çok erkeklerde görülmesinin temel nedeni, anneden gelen hasarlı kromozomdan kaynaklanmaktadır. Eğer bir anne hatalı gen taşıyorsa doğacak çocuğun %50 gibi bir ihtimal ile renk körü olma olasılığı vardır. Genel olarak erkeklerin %8’inin renk körü olmasının sebebi budur. En sık yaşanan renk körlüğü çeşidi ise “kırmızı – yeşil” renk körlüğüdür. Kırmızı-yeşil, renk körlüğü çeşitleri içinde %95 görülme sıklığına sahiptir.

Çocukların gözlerini korumak için doğum sonrasında, 6 aylıkken, okula başlamadan önce ve okul süresince düzenli göz muayenesinin yapılması gerekmektedir. Eğer ebeveynler çocukta herhangi bir göz hastalığından şüpheleniyorsa hemen bir göz hekimine başvurmalıdırlar.

  • Deuteranopia(yeşil odaklı renk körlüğü) olma olasılığı, yeşile duyarlı hücrelerin eksikliği veya olmaması halinde %11’dir.
  • Protonopia( kırmızı-yeşil renk körlüğü)olma olasılığı ise, koni hücresinin olmadığı bir durumda %12’dir.
  • Tritanopia(mavi odaklı renk körlüğü) olma olasılığı ise, iki koni hücresine sahip olanlarda %0.0001’dir.

Belirtileri;

  • Renk körü olan kişiler günlük hayatta birçok zorlukla karşı karşıyadır. Örneğin; trafik ışıklarını ayırt etmede, tekstil sektöründe çalışanların renk ayırt etmelerinde, haritaların renk kodlarını okumada, birçok cihazın çalışma durumunu gösteren renkli küçük ışıkları ayırt etmede, hatta yemek pişirirken etin ne kadar piştiğini ayırt etmede bile zorlanırlar.
  • Okul çağındaki çocuklar resim yaparken objelerin renklerini yanlış görmekte ve bu yüzden derslerde bir takım zorluklar yaşaya bilmektedir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Renk körlüğünün ilaçla veya ameliyatla tedavisi bulunmamakta ancak “Chromagen” isimli özel bir lens sistemiyle renk körü hastalarının şikayetleri artık düzeltilebilmektedir. Bu tedavide özel renk filtreleri sayesinde göze gelen ışığın dalga boyu değiştirilerek hastanın renkleri algılaması ve ayırt etmesi sağlanmaktadır. Tedavi, tercihe göre gözlük veya kontakt lens olarak uygulanabilmektedir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: