Çocuklarda Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Makaleler > Çocuk

Çocuklarda Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Çocukların geçirdiği kış hastalıkları ebevenylerin her zaman kabusu olmuştur. Ancak, kış hastalıkları kadar yanlış ilaç kullanımı da çocuk sağlığını tehdit etmektedir.

Çocuklarda bilinçsiz ilaç kullanımı

3 Yaşın Altına Hekime Danışmadan İlaç Verilmemelidir.

Piyasada grip ve nezle tedavisinde kullanılan birçok ilaç bulunmaktadır. Fakat, ilaç kullanımı tedavide her zaman işe yaramaması, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımı hastalığın daha da ilerlemesine neden olmaktadır. Ilaç kullanılmadan da hastalıkların atlatılabileceği gibi, nezlenin en etkili ilacının bol dinlenme ve sıvı tüketme olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, reçetesiz satılan ilaçların özellikle 3 yaş altındaki bebeklere verirken hekime mutlaka danışılmalıdır.

Öksürük, her zaman akciğer kaynaklı bir sorun değildir. Çoğu zaman üst solunum yollarından aşağıya inen salgıların neticesinde gelişmektedir. Gece uykusuz bırakacak kadar şiddetlenip, can sıkıcı bir hal alabilir. Doğal olarak anne ve baba öksürük şurubu kullanmak isteyeceklerdir. Fakat, Vücudun koruma refleksini durduran öksürük şuruplarını gereksiz kullanmak sağlığa daha çok zarar verebilir.

Üst solunum yolunu açan ilaçlar, burun tıkanıklığı ve salgılarını azaltmak için verilmektedir. Bu tipteki ilaçlar, sorunu gidermekten çok hastalıkta belirtileri gidermek veya hafiflemesini sağlamak için alınmaktadır. Yanlış doz kullanımı çocuklarda kalp ritminin bozulmasına, huzursuzluk ve uykusuzluk gibi semptomların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Çocuklarda Bilinçsiz İlaç Kullanmanın Zararları

Burun Damlalarına Dikkat!

Tuzlu su içeren burun spreyleri burunda bulunan salgıları yumuşatarak çocukların daha rahat nefes almasını sağlatmak için verilmektedir. İlaç ihtiva eden bu spreyler hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Hekim Tavsiyesi Olmadan İlaç Kullanmayın!

Reçetesiz olarak satılan ağrı kesicilere oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Özellikle aspirin gibi çocuklarda veya ergenlerde nezle suçiçeğinden kaynaklanan ateşi düşürmede kullanılması yanlıştır. Aspirinin yanlış kullanılması, karaciğer ve beyinde tahribatlara neden olmaktadır. 6 aydan küçük çocuklar için mutlaka doktora danışılmalı çocuğa içirilemiyorsa fitil olarak kullanılabilmektedir. Kullanılan ilaç, uzman hekim deneyiminde yalnızca bir yolla verilmelidir.

Çocuk, nezle olduysa bol sıvı verilip dinlenmesi gerekmektedir. Nezlenin virüs kaynaklı olduğundan dolayı, ilaç tedavisinin bulunmadığı unutulmamalıdır. Ancak, daha ciddi sorunlar ilk başta kendini soğuk algınlığı olarak gösteriyor olabilir. Bu nedenle belirtiler oldukça önemlidir. Eğer nezle dışında bir sorun görülüyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: