Yazın Kabusu; Dış Kulak İltihabı

Makaleler > Kulak Burun Boğaz

Yazın Kabusu; Dış Kulak İltihabı

Yazın gelmesiyle beraber deniz ve havuz aktivitesi doğal olarak artıyor. Ancak, dış kulak iltihabı tam bu dönemde, sıklıkla dış kulak yoluyla temas eden havuz veya deniz suyu içerisinde yeralan bakteriler nedeniyle artış gösteriyor. Dış kulağın iç kısmının nemli kalması ile ortaya çıkan bu tablo, işitme kaybına bile neden olabilmektedir.

Dış Kulak İltihabı nedir?

Dış Kulak İltihabı Nedir?

Dış kulak yolu enfeksiyonunun genel sebebi havuz ve denizden veya kirli sulardan bulunan “psödomanas aeruginosa” benzeri bazı bakteri ve mantarlardır. Dış kulak enfeksiyonu kişilerde şiddetli bir kulak ağrsı, kulakta akıntı hatta işitme azlığına dahi neden olabilmekte, ayrıca kaşıntı ve ileri durumlarda kulakta şişme ve kızarıklık görülebilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında kulağı sudan ve nemden uzak tutmak gerekmektedir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarının meydana gelmesinde, kişinin daha önce kulak sorunu yaşaması ve kulağına temas eden suyun kirlilik seviyesinin yüksek olması önemli etkenlerdir. Bundan dolayı, dış kulak iltihabı riskinin yüksek olduğu hastalar daha önce bu problemi yaşamış kişilerdir. Bu sağlık problemini daha önce yaşamış bireylerin, duş aldıkları sırada denizde veya havuzda kulaklarına direkt su gelmesine önlemeleri gerekmektedir. Bu sorunu daha önce hiç yaşamamış olanların ise, deniz veya havuza girerken bu önlemleri almasına gerek yoktur.

Özellikle önlem alması gereken kişiler ise;

  • Kronik şeker hastalığı olanlar
  • Organ nakli geçiren kişiler
  • Kemoterapi ya da radyoterapi alan bireyler
  • AIDS olan kişiler

Dış Kulak Yolu Enfeksiyonunun Nedenleri

Dış kulak yolu, sıcak ve nemli bir bölgedir. Bu durumdan dolayı bakteri ve mantarlar kolayca üreyebilmektedir. Genelde yaz aylarında görülmekle beraber yılın her döneminde görülebilen
bu rahatsızlık, dış kulak yolunu döşeyen derinin ve kulak zarı dış yüzeyinin iltihabıdır.

Dış kulak yolu enfeksiyonuna en çok neden olan mantar ise “Aspergillus Niger” isimiyle bilinir. Şiddetli kaşıntıya, hatta işitme problemlerine neden olabilir ve ağrı ön plandadır. Hasta kontrol sırasında, dış kulak yolunda beyaz renkli mantar hifleri ya da siyah kremsi materyal izlenebilmektedir. Tedavisinde kulağın su ve nemden korunması adına, hekim tarafından temizlenerek ilaç tedavisi kullanılmaktadır.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri Nelerdir?

  • Dış kulakta kaşıntının yanında sarı ve yeşil renkli kötü kokulu akıntı, ağrı ve tıkanıklık gibi semptomlar görülebilir.
  • Kulak ve kulak yolunda şişlik ve kızarıklıklar.
  • Kulakta pullu ve döküntülü görünüm.
  • Dış kulak yoluna dokunmak veya hareket ettirmek ağrıyı arttırabilmektedir.

Nasıl Korunabiliriz?

  • Havuz veya deniz aktivitelerinde kulaklar korunmalı.
  • Yüzme aktivitesinde yüzülen yerin temiz olduğundan emin olunmalı.
  • Kulak tıkacı kullanılamıyorsa, havuz ve deniz aktiviteleri ertelenmelidir.
  • Kulakları kaşımamak, kulak temizleme çubuğunu veya diğer nesneleri kulağa sokmamak.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: