Yaz Günlerinde Beslenme Alışkanlığınıza Dikkat!

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Yaz Günlerinde Beslenme Alışkanlığınıza Dikkat!

Sıcak havalar geldiğinde hepimiz kendimizi dışarı atmak ve güneşi hissetmek istiyoruz. Fırsat bulduğumuzda deniz veya havuzda serinleyip yazın keyfini çıkarmak istiyoruz. Fakat, hava bazen oldukça sıcak ve nemli olabiliyor. Bu sıcak ve nemden dolayı güneşi çok sevenlerimiz dahi klimalı biryere kaçmak, elim kolum kalkmıyor diye şikayetlerde bulunabiliyor. Bizde bu sıcak günlerde, havanın tadını çıkarmak ve enerjik kalabilme önerilerini uzmanlarla beraber sizin için derledik.

Yaz Günlerinde Beslenme Alışkanlığına Dikkat

Beslenme Oldukça Önemli

Sıcak yaz günlerinde dahi besin ve enerjiye ihtiyacımız var. Günlük hayatımızı devam ettirmek için makro besinlerimize önem vermemiz bu nedenle şarttır. Dolayısıyla günlük protein, karbonhidrat ve vitamini aynı şekilde almaya devam etmemiz gerekmektedir. Anca yaz günlerinde yağlı beslenmek oldukça yanlış bir beslenme alışkanlığıdır. Çünkü metabolizmayı hızlandıracak egzersizler yapmıyorsanız yağlı yemek sizi daha çok sıkıntıya sokacaktır. Sabah kahvaltısının en önemli öğün olduğu herkesçe bilinmektedir. Akşam ve öğle yemeklerinde özellikle sulu veya ızgara yemekleri azar azar yemeyi unutmayın ve yedikten sonra 2-3 saat uyumayın.

En Az 2,5 Litre Su İçin!

Diğer mevsimlerde de su içmeyi unutmayın, ama sıcak yaz günlerinde kaybettiğiniz su miktarı fazla olduğundan daha fazla su içmek enerjik hissetmemiz için oldukça önemli bir noktadır. Vücudumuz terlemeyle sıcağa karşı ısı dengesini korumaya çalışmaktadır. Fakat, sıcak ile beraber nem de arttığından bu iş daha da zor hala gelebilir. Normal bir günde 8 bardak su içilmesi önerilsede, sıcak havalarda bu miktar 10 bardağa çıkmaktadır.

Yaz Günlerini Enerjik Geçirin

Mineral ve Elektrolit

Sıvı ile beraber kaybedilen mineral ve elektrolitleri yerine geri koymak gerekmektedir. Aksi halde kaybedilen su içilse bile halsiz ve yorgun hissetmeye devam edebilirsiniz. Bunun için de her gün 2 bardak maden suyunun içine limon atığ serin serin içebilirsiniz. Bunun yanında yeşil yapraklı taze sebze ve meyvelerde tüketebilirsiniz.

12-3 Arasına Dikkat

En sıcak saatlerin olduğu 12-3 arası dışarıda güneşin altında durmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Yürüyüş bile olsa bu saatlerde kesinlikle egzersiz yapmayın. En iyisi soğuk bir içecekle serin bir ortamda keyfinize bakıp akşamüstünü bekleyin.

Devamlı İlaç Kullananlar Doktora Danışmalı

Bazı yüksek tansiyon ilaçları vücudun sıcakta verdiği tepkileri değiştirebilir. Bu nedenle beta bloker, ACEİ veya idrar söktürücü gruptan kullanan bireyler özellikle sıcak bölgelere gitmeden önce doktorlarına danışmalıdırlar. Sadece yüksek tansiyon değil, şeker hastalarıda sürekli ölçümler yapmalı ve belirli seviyelerin üzerindeyse kesinlikle doktorlarına başvurmalıdırlar.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: