Bitmeyen Sırt Ağrılarından Nasıl Korunuruz?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Bitmeyen Sırt Ağrılarından Nasıl Korunuruz?

Bel ağrısı problemleri yaşayan hastaların %50'sinden fazlası rahatsızlığından 1 hafta sonra sağlıklarına kavuşuyorlar. Hastaların, %10'ununun ağrıları ise 3 aydan uzun sürebiliyor. Bu durum ciddi hastalıkların belirtisi olarak görülüyor. Fakat, önlenebilir bir rahatsızlık olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Sırt Ağrısına Nasıl Önlem Alınabilir?

Bel ve Omurga Sağlığımızı Nasıl Koruyabiliriz?

Bel ve omurga sağlığınızı korumanız için stresten uzak durmanız ve su tüketiminizi arttırmanız oldukça önemlidir. Sabahları kalktığınızda ellerinizi ayak parmaklarınıza uzatın, gövdenizi sağa ve sola döndürerek egzersiz yapın.
Oturduğunuzda, ayakta olduğunuzda, yatttığınızda hatta bir şey kaldırırken hatalı duruşunuzdan bel ve omurga sağlığınız etkileniyor ve bunun sonucunda belirli sağlık problemleri oluşuyor olabilir.

  • Stres, omurga etrafında bulunan kasların üzerinde gerginleştirici etkiye sahiptir. Meditasyon yapmak, günlük basit egzersizlere çalışırken, germe hareketlerine zaman ayırmak iyi gelecektir.
  • Dik durmayı şu şekilde açıklayabiliriz. Çok oturmamak, çok yatmamak. Ve tüm hareketlerinizde ‘inner winnder’ adı verilen gözlerin, omuzların, kalçaların, diz ve ayaklarla aynı konumda durarak hizayı ve duruşu korumaktır.
  • Gerginlik ve stres bel ağrısına yol açtığı bilinmektedir.
  • Elinizi karnına yarleştirip, nefesinizi içinize doldurun. Bunu belirli bir yaştan sonra unutsakta, çocuklar karın solunumu yaparlar. Mutlu ve sakin olan çocuklarının en önemli sırrı karın solunumlarını düzgün bir biçimde yapmalarıdır.


    sırt ağrıları için dogru nefes alın
  • Hızlı, ani ve sert olan hareketlerden kaçının. Bu hareketler omurganızı zorlayıp yaralayabilmektedir.
  • Kişinin her 5 kilo fazlasında bel ağrısı riski de %5 arttırmaktadır.
  • Ağır sırt çantaları vücudunuzun %15’ini geçerse bel ağrızına neden olabilmektedir.
  • Vücudumuzun %60’ını su oluşturmaktadır. Susuz kalmak veya az su tüketilmesi kaslarınızı ve disklerinizin yapısını zayıflatmaktadır. Bu durum zedelenmelere açık hale getirir ve yavaş iyileşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle bel ve omurga sağlığınız için günde en az 8 bardak su içmelisiniz.
  • Eşyayı belinize yüklenerek değil, dizlerinize yüklenerek kaldırın.
  • Yürümek omurga sağlığınız için oldukça önemlidir. Yürümek omurganızı doğal yapısında dik tutmanıza yardımcı olurken duruşunuzuda düzeltmektedir. Ayrıca yapılacak ağırlık çalışmasıyla bel, sırt ve omuz kaslarınızı güçledirebilirsiniz.
  • Arkalığı kısa bir sandalyede uzun süre oturmanız, bel ağrısınızıda %40 arttıracaktır. Sandalyenizin en az kürek kemiklerine kadar uzanması gerekmektedir. Arkalığın bel kavisini sararak hafif arkaya eğimli olmasını sağlamaktadır.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: