Katarakt, 65-74 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerin %50’sinde, 75 yaştan sonraki kadın ve erkeğin %70’inde ortaya çıkan bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilmez ise körlüğe kadar varan sonuçları olabilir.
Göz, yapısında olan kornea ve lensin kırıcılığı ve saydam olması sayesinde net görmeyi sağlamaktadır. Lenste saydamlığın azalmasıyla, kesifliklerin oluşmasına katarakt isimi verilmektedir. Katarakt tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır, ancak körlük nedenlerininde başında gelmektedir.
Göze gelen ışınları kırarak, ağ tabakaya düşüren ve görüntünün net bir şekilde oluşmasını sağlayan yapıya göz merceği denir. Bu yapının saydamlığını kaybetmesiyle oluşan bulanık görme problemine katarakt denir. Kataraktlı kişiler bu durumu, gözüme perde indi, şeklinde yorumlarlar. Işığın geçişini engellyen bir hastalık olduğundan körlük oluşmasına neden olabilir. Bebeklikte ortaya çıkan katarakta, doğumsal katarakt denir. Bu durumu farketmek aile için zordur. Hamilelikte meydana gelen kızamıkçık gibi bazı hastalıklar ve ilaç kullanımı bu durumun ortaya çıkmasına sebep oluyor. Genelde yaşlılıkta ortaya çıktığı için bu hastalığın, göz merceğinin yaşlanmasıyla ilişkili olduğunu söylemek mümkündür.
Doğuştan katarakt
Doğumda bebekte tek gözde veya her iki tarafta gözbebeğinde beyazlık şeklinde fark edilmektedir. Bebekte görme fonksiyonunu etkileyecek düzeyde ise, göz tembelliğini önleyebilmek için beklemeden, kısa sürede ameliyat edilmesi gerekmektedir. Geç kalınırsa, göz görmeyi öğrenemez tembellikle şaşılık gelişir.
Yaşlılık Kataraktı
50-60 yaş üzerinde görmenin giderek azalması sonucunda şikayeti ile ortaya çıkmaktadır. Kataraktın ortaya çıkma yaşı ise bireyden bireye değişmektedir. Katarakt gelişimi gözün doğal yaşlanma sürecinde mevcuttur. Görme yaşam kalitesini engelleyecek boyutlara geldiğinde kısa süren katarakt ameliyatıyla saydamlığını kaybeden mercek alınır ve göz içine yapay mercekler konulup gözlüksüz iyi görme sağlanmaktadır. Kataraktın alınmasıyla çabucak görme ve yaşam kalitesi artar.
Belirtiler;