Bu Yiyeceklerden Uzak Durun!

Makaleler > Kanser

Bu Yiyeceklerden Uzak Durun!

Dünyada he yıl 17 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. Kanser riskini arttıran en önemli faktörlerden biri ise; gün içerisinde tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerdir. İçeriğinde kansorejen ve zararlı kimyasallar olan hazır gıdaları sizler için derledik.

Uzak Durmamış Gereken Yiyecekler

Hangi yiyeceklerin kanser oluşumu ve ilerlemesini sağladığı yönünde kesin ve net bilgiler olmasa da, araştırmalar gösteriyor ki bazı yiyecekler, dolaylı yollardan kansere sebep olabilirler. Her insanın vücut yapısı farklı olsa da, araştırmacılar; tümör oluşumunun %35 nedeninin beslenme alışkanlıklarının oluşturduğunu vurgulamaktadır. İçerisinde kanserojen madde bulunan yedi yiyeceğe birlikte göz atalım.

şekerden uzak durun

1-İşlenmiş Şeker Ve Tatlandırıcılar;

Günlük 150 gram olarak belirlenen şeker miktarının aşımı durumunda, şeker hastalığı ve obezite gelişimi arttırır. Bu iki durumun ortaya çıkmasıyla beraber kanserin temelleri atılabilir. Şeker kullanmamız gereken durumlarda, yapay tatlanırıcılar kullanıyor olabilirsiniz. Tatlandırıcılar ise; kanser hücrelerinin kolaylıkla ve hızlıca metabolize edebildikleri fruktozu yüksek oranlarda barındırmalarından dolayı, kansere en büyük davetiyeyi çıkarırlar.

işlenmiş undan uzak durun

2-İşlenmiş Un Ve Beyaz Ekmek;

Şeker gibi unda kanser yapan temel gıdalardan biri. Un, rafine edildikten sonra işlenir ve besin değerlerini kaybeder. Bunun yanısıra zararlı kimyasalları da içerisinde barındırır. Yalnızca kilo almamızı sağlayan bir besin olmaktan çıkıp aynı zamanda kanser riskini de artırıyor.‘Şeker, kanser hücrelerini besler’ bu sözlerinin sahibi ünlü Onkolog Prof. Dr. Erkan Topuz yaptığı açıklamada; 'Beyaz undan kaçalım, çünkü beyaz unun içinde aşağı yukarı 14 tane kanserojen madde var. Onun yerine esmer ekmek, çavdar, yulaf, arpa, buğday ekmeği… Çocuklarımıza bunun terbiyesini verelim.' Şeklinde konuştu.

mikrodalgada yapılan mısırdan uzak durun

3- Mikrodalgada patlamış mısır;

Film ve dizilerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır, bilinenin aksine içerisinde yüksek oranda kansorejen içerir. Özellikle kadınlarda doğurganlık, böbrek, karaciğer gibi organlarda kanser riskini artırıyor.

4- Rafine şeker ve meyve gazozu;

jelatin içeren şekerlemeler ve benzer şekerli yiyecekler kanser hücrelerinin üremesini artırıyor. Pastalar, gazozlar ve meyve suları yasaklılar listesinde en başta geliyor. Çocuklar için büyük tehdit oluişturan şekerlemeler, kanser riskini arttıran atıştırmalıktır.

5-işlenmiş et;

Sosis, jambon, salam gibi gıdalar içerisimde çok mi aşırı tuz ve kimyasal barındırır. Yapılan araştırmalara göre düzenli olarak ham maddesi işleniş et olan gıdaları yiyen insanların erken ölüm riski %43 artmış durumda.

6- Konserve Domatesler;

Konserve yiyeceklerin büyük kısmında bulunan BPA,adlı madde bulunmaktadır. BPA, vücuda alınmasıyla östrojen gibi davranarak normal hormonal faliyetleri bozar. Araştırmalar gösteriyor ki BPA, kalp hastalıkları, bağırsak rahatsızlıkları, kısırlık ve özellikle üreme sistemi rahatsızlıkları gibi hastalıkları tetiklemektedir. Elde edilen sonuçlar ar gösteriyor ki; sık sık konserve gıda tüketmek, kanser riskinizi arttırır. Bu bağlamda, konserve domates tüketimi daha büyük tehlike arz eder. Çünkü domateste bulunan asit miktarınınfazla olması, BPA’ nın daha yüksek miktarda salınmasına yol açar.

kızartılmış yiyeceklerden uzak durun

7- Kızartılmış Gıdalar ve Abur Cuburlar;

Bu tür gıdaların, kansere yol açmalarının yanısıra, kalp rahatsızlıkları ve obezite gibi daha birçok sağlık problemine de neden olduğu bilinmektedir. Yüz yirmi santigrat derece üzerinde pişirilmiş tüm gıdalarda bulunan yüksek oranda akrilamid ve kanserojen maddeler, kansere neden olmaktadırla. Bu maddeler tüm restoran ve süpermarketlerde bulabileceğiniz, patates kızartması, patates cipsleri ve atıştırmalıklar gibi besinlerin hepsinde bulunurlar. Fakat patates kızartması ve diğer abur cuburlar, bu zararlı maddeleri daha yüksek oranda barındırırlar.Aynı zaman da, hiçbir diyet için kızartılmış gıdalar ve abur cuburlar tavsiye edilmez. bu tarz gıdalar kanserin ilerlemesine yol açtığı bilinen trans yağlar, sodyum ve şekeri de aşırı miktarlarda barındırırlar.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: