Meme Kanserinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Makaleler > Kanser

Meme Kanserinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Meme kanseri dünyada ve Türkiye’de, kadınlar arasında görülen kanser kaynaklı ölüm nedenlerinde 2. Sırayı oluşturmaktadır. Türkiye’de 12 ila 15’te 1 olarak görülen meme kanseri, görülme sıklığı her yıl bir önceki yıla nazaran artış göstermektedir. Bunun yanında bundan 20 yıl önce kadınlarda 45-55 yaşlarında görülen bir hastalık iken, bugün 35 yaşın altında dahi düşmüştür. Ancak bu rakamlara bakıp umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Erken tanı durumunda gelişen ileri teknolojiyle de beraber başarı oranı %90’a kadar çıkıyor. Ancak toplumda doğru bilinen yanlışlar, birçok kişiyi de yanlış yönlendiriyor. Tabiki bahsettiğimiz yanlış bilgilere gelmeden önce meme kanserinin ne olduğuna bakmakta yarar vardır.

Meme Kanseri Nedir?

Meme Kanseri Nedir?

Meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanseri kadınlarda görülen kanserlerin %33’ünü oluşturur. Meme kanserlerinin yüzde 80’i invaziv duktal karsinomdur. Invaziv duktal karsinom, meme kanserinin süt kanallarında ortaya çıktığını gösterir. Meme kanserinin yüzde 20’si de invaziv lobüler karsinomdur. Bu türde ise meme kanseri süt kanallarında değil süt bezlerinde gelişir. Meme kanserinin görülme sıklığı yaş ilerledikçe artar. En çok 50-70 yaş aralığında görülen meme kanserinde risk ailede meme kanseri öyküsü bulunduğunda artmaktadır. Menopoz sürecinde 5 yıldan fazla hormon ilacı kullanmak da meme kanseri riskini artıran faktörlerden biridir.

Belirtileri;

  • Meme kanseri belirtilerini bilmek meme kanserini erken evrede yakalamak ve tedavinin başarıya ulaşması için çok önemlidir.
  • Meme kanseri belirtileri arasında en belirgini memede ele gelen kitledir.
  • Ele gelen kitle meme dışında koltuk altında da olabilir.
  • Eğer kitle büyümüş ise meme ucunun içeri doğru çekilmesi de meme kanseri belirtilerindendir.
  • Çok nadir görülse de meme ucundan kanlı ya da kansız akıntı da meme kanserini işaret edebilir.
  • Meme kanserine neden olan tümör çok büyürse meme derisinde ödem oluşur ve şişme görülebilir.
  • Aynı zamanda kızarıklık ve portakal görünümü de karşılaşılan meme kanseri belirtilerindendir.
  • Eğer meme kanseri yayılmış ise yayıldığı bölge ile ilgili şikayetler de görülebilir.
  • Meme kanseri belirtilerini tanımak meme kanserinin ilerlemesine engel olabilmek adına çok önemlidir.
  • Bu nedenle kişinin kendi meme yapısını tanıması ve risk faktörlerini bilmesi gerekir.
  • Meme kanseri belirtilerini fark edebilmek için her kadın 20 yaşından sonra kendi meme muayenesini yapmaya başlamalıdır.
  • Kendi kendine meme muayenesi adet bitiminden 5-7 gün sonra; adet görmeyen kadınlar ise ayda bir belirdikleri yapılmalıdır.
  • Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir.

Meme Kanserinde Doğru Bilinen Yanlışlar

Tedavi Yöntemleri;

Meme kanseri erken tanı sayesinde %100’e yakın bir oranda tedavi edilebilir. Evre 0’da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmamaktadır. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II ‘de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir. Evre III’te önce kemoterapi tedavisi uygulanır ardından hasta ameliyata alınır. Evre IV’te ise eğer kanser vücudun çok fazla bölgesine yayılmadıysa cerrahi düşünülebilir. Ancak kanser yayılımı fazla ise sadece ameliyat kesinlikle önerilmez. Sadece kemoterapi ve bazen radyoterapi tedavisi uygulanır.

Meme Kanseri ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

   Yanlış Bilgi: Memede bir kitle gelişiyorsa mutlaka kanserdir.
   Doğru Bilgi: Halk arasında yaygın olarka inanılanın tersine memede bulunan kitlelerin %10’undan %8’i kanser değildir. Genelde bu kitleler kist ya da fibroadenoma olma ihtimali oldukça yüksektir.

   Yanlış Bilgi: Memedeki Kanser Kitleleri Ağrı Yapmaz
   Doğru Bilgi: meme kanseri genelde ağrısız olmakla birlikte, kitlenin ağrı yapmaması meme kanseri olasılığını ortadan kaldırmamaktadır. Çünkü iltihabi reaksiyonlu meme kanseri erken evrede şişlik, hassasiyet gibi belirtilerle gelişmektedir.

   Yanlış Bilgi: Gencim, Elimle Hissettiğim Kitlenin Kanser Olma Riski Bulunmuyor.
   Doğru Bilgi: Meme kanserine yakalanma olasılığı menopozdan hemen sonra ve 50 yaşın üzerineki bireylerde daha yüksektir. Günümüzde ise 35 yaşın altına kadar düşmekte ve her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle genç yaşlarda ele gelen kitlelerin meme kanseri olma olasılığıda oldukça fazladır.

   Yanlış Bilgi: Biyopsi Yapılması Kanserin Memeye Yayılmasına Neden Olur
   Doğru Bilgi: Memeden şüpheli bir kitle tespit edildiği zaman önerilen biyopsi ve ardından meme kanseri yayılmaz çünkü günümüzde yer alan teknolojiyle beraber biyopsi iğnesi tamamen kapalı sistemle işlev görür. Kısacası, alınan doku iğnenin ucunda bulunan ve otmatik çalışan biir kapak sistemiyle iğnenin ucuna alınır ve tümör iğnenin yolu boyunca yayılımını engeller.

 

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: