Ergenlikte Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

Makaleler > Çocuk

Ergenlikte Aileler Nelere Dikkat Etmeli?

Çocukluk döneminin bitmesiyle kız ve erkek çocuklarında ergenlik dönemi baÅŸlamaktadır. Bu dönem kızlarda 7-14 yaÅŸları arasındayken, erkek çocuklarda 10-16 yaÅŸ arasında devam eden bir süreçtir. Bu süre zarfında fiziksel ve ruhsal birçok deÄŸiÅŸiklik yaÅŸanmaktadır. Tabiki bu geliÅŸimler kız ve erkek çocuklarında farklılık göstermektedir. Bu dönemde ailelerin çocuklarına gösterdikleri tutum ve davranışlar çocukların ileride nasıl biri olacağı konusunda ipuçları vermektedir.

Ergenlik dönemde aileler çocuklarına nasıl davranmalı

Kadınlarda salgılanan hormana östrojen, erkeklerde salgılanan hormona testesteron adı verilmektedir. Bu dönemde artık daha gerçekçi ve mantıklı düÅŸünmeye baÅŸlanılır. Çocuk döneminde yaptığı hareketler ve alışkanlıklar ise deÄŸiÅŸime uÄŸrar. GiydiÄŸi kıyafetlerin tarzı, okuduÄŸu kitapların türü, izlediÄŸi filmlerin dahi deÄŸiÅŸime uÄŸrari, hatta daha önceki alışkanlıklarını saçma dahi bulabilirler. Vücuttaki belirli deÄŸiÅŸimler ile çocuk, cinsellik olarak kendisini fark etmeye baÅŸlar. ErgenliÄŸin yaşı coÄŸrafi konum ve ÅŸartlarına göre sürekli deÄŸiÅŸmektedir. Sıcak olan bölgelerde ergenlik erken görülürken, soÄŸuk olan bölgelerde daha geç görülmektedir. Dolayısıyla tüm bu dönemde ailelerin çocuklarıyla ilgilenmeleri ve onlara olan davranışlarının, çocukluk dönemindeki gibi olmaması önemlidir.

Fiziksel DeÄŸiÅŸim

Kız ve erkek çocuklarının fiziksel özellikleri farklı olduÄŸundan bu dönemde deÄŸiÅŸik belirtilerin görülmesi olaÄŸan bir sonuçtur. Kız çocuklarındaki en önemli deÄŸiÅŸim göÄŸüslerinde büyüme görülmesidir. Bu dönemde göÄŸüslerinde aÄŸrı ve kaşınma hissederler. Kasıklarında ve koltuk altlarında kıllanmalar görülmektedir. Boyun uzaması ve kalça kemiÄŸininde büyümesi sonucu daha kadınsı bir görünüm kazanırlar. Ayrıca bu dönemde östrojen hormonu yoÄŸun bir biçimde salgılanmaya baÅŸladığından adet görülmeyede baÅŸlanır.
Erkek çocuklardaysa, 10 yaÅŸlarındaylen testislerde büyüme gerçekleÅŸmektedir. Daha sonrasında, penis bölgesinde ki kıllanma ve büyüme görülmektedir. Bütün vücudunda belirli aÅŸama ve bölgelerle kıllanma gözlemlenir. Boyda ise ani bir uzama gerçekleÅŸmeye baÅŸlar. Bu uzama 10-30 cm arasında görülebilmektedir. Bu uzamayla beraber kaslarındada artış görülecektir. Penisleri olgulaÅŸacak ve sertleÅŸme oluÅŸacaktır. Testeronun salgılanmasıyla sperm üretilmeye baÅŸlanacaktır. Bunların yanında yüzlerinde sivilce çıkmaya baÅŸlayacak ve bunu çok büyük bir sorun olarak göreceklerdir, dış görünüÅŸe önem verdiklerinden utanmada gerçekleÅŸmeye baÅŸlayacaktır.

Ergenlikte çocukların deÄŸiÅŸimi

Ruhsal Özellikleri

Bu dönemde fiziksel deÄŸiÅŸim ile beraber, duygusal olarak da büyük çöküntüler yaÅŸanır. Karşı cinse ilgi duyulmaya baÅŸlanır. Karşı cinse olan ilgisi ve bu iliÅŸkilere olan merakından okul hayatında düÅŸüÅŸte görülebilmektedir. Ailelerinin ve okullarının koymuÅŸ olduÄŸu kuralları bu dönemde arkadaÅŸlarının verdiÄŸi cesaretlerle birlikte çiÄŸneme isteÄŸi oluÅŸur. Madde kullanımı bu dönemde oldukça fazla görülmektedir. Özellikle ebevenylerden biri sigara içiyorsa çocuklar ailelerine özenerek sigaraya baÅŸlama hevesi görülebilmektedir. Ailesinden sürekli olarak baskı ve ÅŸiddet gören çocuklarda ergenliÄŸe girdiklerinde büyük sorunlar görülmektedir. Onlarda istemediÄŸi ÅŸeyler gerçekleÅŸtiÄŸinde veya önlemek için ÅŸiddet yoluna baÅŸvuracaklardır. Bu nedenle, bu dönemde aileye oldukça fazla iÅŸ düÅŸmektedir. BencilliÄŸin oldukça fazla olduÄŸu bu dönemde sürekli ilgi ve takdir görmek isterler. Bundan dolayı, eÄŸer ortada bir sorun varsa ailelerin çocuklarına belli etmemesi gerekmektedir. Bedeninden ve vücudundaki geliÅŸimlerden utanabilen çocuklarda içine kapanma sorunları meydana gelebilmektedir. Sık sık kendilerini dünyadan koparıp hayal dünyasına atabilmektedirler, bu hayaller genelde aşık oldukları veya hoÅŸlandıkları biri ile olan hayallerdir.

Ä°nsanların hayata bakış açıları ergenlik döneminde oluÅŸmaktadır. Bu dönemde kimlikleri oluÅŸacağından ve ailelerini örnek alacaklarından, yine ebeveynlerinin oldukça dikkatli olması gereken bir dönemdir. Sosyal geliÅŸim olarak yaÅŸam felsefesine önem veren çocuklar, bu dönemde kötü arkadaÅŸlıklar sonucunda kötü alışkanlıklar edinebilir, tarikat veya terör gruplarına merak duyabilirler. Tüm bu nedenlerle ailelerin bu konuda bilinçlenmesi, ilgili ve yönlendirici bir tavır sergilemeleri gerekmektedir. Ancak bunu sert davranışlarla yapmamalarıda önemlidir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: