Bayramda Tatlıyı Fazla Kaçırmayın!

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Bayramda Tatlıyı Fazla Kaçırmayın!

Ramazan bayramına yaklaştığımız bugünlerde uzmanlar her yıl olduğu gibi bu yılda uyarılarda bulunuyor. Unutmayın, şeker aslında bir ihtiyaç değil, psikolojik veya fiziksel bir bağımlılık maddesidir. Fazla tüketildiğinde vücuda pek çok zararı vardır. Bu nedenle, uzmanlar ramazan bayramında tatlı tüketiminin sınırlı tutulması konusuna dikkat çekiyor.

Ramazanda Şekerli Gıdalara Dikkat!

Aşırı Şekerli Gıda Tüketiminin Zararları

Sık acıkmak, kendini sebepsizce yorgun ve bitkin hissetmek, sürekli idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, ağız kuruluğu, fazla kaloriyle hızlı kilo alma, cilt kuruluğu bunlar şekerin fazla tüketildiğinde bize verdiği zararların sadece küçük bir kısımıdır. İnsan bedeninin gereksinim duyduğu üç ana besin maddesi vardır. Bunlar karbonhidrat, yağ ve proteindir. Şeker kesinlikle ihtiyacımız olan dördüncü bir madde değildir.

Uyuşturucu madde gibi vücutta etki gösteren şekerli gıda tüketme bağımlılığının pek çok hastalığa davetiye çıkardığını unutulmaması gerekir. Yapılan araştırmalara göre, bir sağlık problemi olmayan yetişkinlerin günde iki çeşit meyveden bir porsiyon çocukları ise günde iki çeşit meyveden iki porsiyon yemelerinin yeterli olduğunu ve yine şekeri sadece meyvelerden almamız gerektiğine işaret ediyor.

Doğru bilinen yanlışlardan birtanesi ise şekerin zihin açmadığıdır. Sınav öncesinde veya önemli bir mülakat öncesinde alınan şekerin zihin açmadığı çikolata ve şekerli gıdaların konsantrosyonu oldukça etkilediği araştırmalarda saptanmış bir gerçektir.

ramazanda fazla kaçırmayın

Bayramda Yapılmaması Gerekenler

  • Ramazan bayramında yapılan en büyük hatalardan birisi ise ikram edilen tabakları hatır için geri çeviremeyip hepsini tüketmektir. Ancak, yüksek şeker içeren bu tabakları geri çevirerek, daha önceden bahsettiğimiz pek çok problemi önleyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
  • Çay ve kahve gibi içeceklerde bol miktarda kafein bulunduğundan bu içeceklerin fazla tüketilmesi vücudun susuz kalmasına neden olurken, yine tüketilen içecek oranını limitlemek sağlığınız için oldukça faydalıdır.
  • Şerbetli tatlılarda bulunan yüksek şeker oranını tolere etmek için bir bardak yağsız süt veya biraz yoğurt yiyebilir ve kan şekerinizin yükselmesine engel olabilirsiniz.

Akşam Atıştırmalarını Kesin

Ramazan ayında vücudumuz akşam ve geç saatlerde birşeyler yemeye alışor. Ramazan sonrasında da bu alışkanlığın sürmesi kilo almayıda beraberinde getiriyor. Bu nedenle yatmadan en az 2-2.5 saat öncesinde yemek yemeyi kesmeniz gerekmektedir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: