Çağımızın Sorunu; Asosyallik

Makaleler > Nöroloji - Psikiyatri

Çağımızın Sorunu; Asosyallik

Çevresiyle çok fazla iletişim kurmayan kimseleri tanımlamak için kullanılan, bir psikolojik rahatsızlık olan asosyallik, günümüzde en çok rastlanılan psikolojik sorunlardan biridir. Asosyal insanların tipik özellikleri, asosyallik nasıl ortaya çıkar, vb. soruları siz Meditial okuyucuları için derledik.

Asosyal Çocukların Aileleri Ne Yapmalı?

Asosyallik Belirtileri;

  • Eğer ailenizden veya arkadaş çevrenizden biri, çevresiyle daha az iletişim kurup, bilgisayar ve telefonla çok fazla vakit geçiriyorsa.
  • Bireyin gerçek dışı şeyler hayal etmesi, ve hayallerinde yaşaması. Kişinin hayallerinde yaşadığı güzel şeylere göre gerçek dünya çok daha basit gelir.
  • Fiziksel bozukluk bireyi başkaları tarafından kötülenme hissine sokabilir. Kişi kendini anormal, diğer insanları normal olduğunu düşünerek iletişim kurmaktan çekinebilmektedir.
  • Yaşanılan kötü anılar, aynı şeyleri bir daha yaşayacağını düşündürdüğünden sosyal çevresiyle görüşmek istemeyebilir.
  • Yukarıda bulunan belirti ve temel nedenler dışında istisnai durumlarda söz konusu olabilir. Asosyalliğe yönelik davranışlar gözlemlenebilir.

Asosyalliğin tedavi Yöntemleri nelerdir?

Ailenin Görevi

Asosyalliğin en önemli faktörü bireyin yetiştiği aile ve çevredir. Aile ile birey arasında belirli bir mesafe varsa, aile içi sohbet son derece sınırlıysa ve başıboş bırakılıp yeterli ilgi ve alaka gösterilmediyse, asosyal olma ihtimali oldukça yüksektir. Ailenin yaptığı en önemli hatalar ise, çocuğa bilgisayar,tablet veya bir telefon alıp tüm gün onunla ilgilenmesine izin vermektir. Oysa ailenin burada çocuğu daha eğlenceli ve çevresiyle iletişimi güçlendirecek aktivitelerde bulunmasını sağlamaktır. Ancak, çocuğun televizyon, bilgisayar, tablet veya telefon olsun herhangi biriyle ilgilenmesine izin verilse dahi, bu zamana sınır tutulmamalıdır. Çünkü çocuğu ne zaman oradan kaldırırsanız kaldırın, çocuk hep yarım kalmış hissi içine girecektir. Bu nedenle, çocuğun dışarıdan haberdar olmasını sağlamak en önemli faktördür. Aileleri dışarıda daha çok eğlenebileceğini, arkadaşlarıyla iletişim kurmasının önemini, çocuğa kesinlikle aşılamalıdır. Çocuğa teklifte bulunarak “hadi biryerlere gidelim!” demek oldukça önemlidir. Genelde kendı hırsımızla “kalk artık başından!” gibi cümleler kurmak çocuğu zorunluluk psikolojisine sokacak ve bilgisayar ile oynamak çocuğa özel gelmeye başlayacaktır.

Tedavi Yöntemleri

Asosyalliğin en temel tedavisi hobi edinmektir. Sadece spor salonuna yazılmak, yüzmek, box yapmak, yani bir şekilde dışarıda yaptığı bir aktiviteyle eğlenmek en temel tedavidir. Çünkü kalabalık ortamlara girmek ve kendisine arkadaş çevresi oluşturmak insanın en temel ihtiyaçlarındandır.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: