Skolyoz Nedir?

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Skolyoz Nedir?

Araştırmalara göre Türkiye’de 2.5 milyon skolyoz hastası bulunuyor. Toplumda Görülme sıklığının %1-3 olan skolyoz, çocukluk çapında dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Kadınlarda görülme olasılığıysa erkeklerden 10 kat daha fazladır. Özellikle genç kızların ergenlik çağında fazlaca görülen skolyoz büyüme ile de artmaktadır.

Skolyoz nedir?

Omurganın göğüs veya bel kısımında görülebilen, yana doğru eğrilik durumuna skolyoz adı verilir. Normal ve sağlıklı bir omurgada, omurlar arkadan, yukarıdan ve asağıdan bakıldığında düz bir hat şeklinde uzanmaktadır. Skolyozda ise omurlar sağa ya da sola doğru yer değiştirmiş halde bulunmaktadır. Aynı zamanda kendi eksenleri etrafında da dönerler.
Omurgaya arkadan bakıldığında görülen eğrılik düz durulduğunda bile fark edilebilir. Bazen ise sadece röntgen ve kontroller sonucunda tespit edilebilir.

Belirtiler

Çocukların geleceğini oldukça fazla etkileyen bir rahatsızlık olan skolyoz, erken belirlendiğinde tedavide %100 başarı sağlanmaktadır. Ancak, zamanında tespit edilmediğindeyse tedavisi oldukça sorunludur. Erişkin dönemlerdeyse bel ve sırt ağrıları, kalp ve akciğer sorunları ortaya çıkmaktadır. Skolyoz ancak dikkatli bir göz tarafından farkedilebilmektedir. Bu belirtiler ise;

  • Omurlar arasında eşitsizlik görülür.
  • Omruganın yana ve öne doğru eğrilik
  • Bir omuzda öne ilerleme
  • Nefes darlığı
  • Omurga çevresinde ağrı
  • Göğüs kafesinde asimetri bir kürek kemiğinde tümsel gözlenebilmektedir.

Skolyozun tedavi yöntemleri nelerdir?

Skolyoz Nasıl Teşhis Edilir?

Skolyoz tanısı, ayakta çekilen ve omurgayı içine alan röntgen bulguları ve hekimin klinik muayenesi sonucu belirlenmektedir. Omurganın direkt filmleri genelde yeterli bulunmaktadır. Çok az sayıda yeterli olmayıp MR çekilmektedir. Ayakta çekilen tüm omurganın ön arka ve yan grafileri tanıyı koymak ve eğriliğinin derecesini belirlemek için yeterli olmaktadır. Bu grafilerde eğrıliğin ilk ve son omurlar arasındaki sapma açısı ölçülerek, hastalar bu açıyla takip edilmektedir. Açıya cobb isii verilmektedir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğriğilin miktarına ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğuna göre bir tedavi yöntemi uygulanır.

Gözlem

20 derecenin altında ve vücut gelişimini tamamlanmaya yakın hastalarda aralıklarla kontrol yeterlidir.

Korse

Korse amaç olarak eğim artışını engellemek için kullanılmaktadır. Özellikle 30 derece civarında büyümenin devam ettiği çocuklarda kullanılması yeterlidir.

Cerrahi yöntem

Eğim 40 derece üzerine bulunan ve büyüme çağındaki çocuklarda kullanılan bir yöntemdir. 40 derece üzeri eğrilikler büyüme sona erdikten sonra da oldukça az olsa da artmaya devam etmektedir.

 

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: