Yağlı Karaciğer Hastalığına Dikkat!

Makaleler > Sağlıklı Yaşam ve Fitness

Yağlı Karaciğer Hastalığına Dikkat!

Bugün Ülkemizde 19 milyon kişi yağlı karaciğer hastası. Bunun yaklaşık 3.8 milyonu ise siroz riski oluşturan “NASH” hastasıdır. Belirti göstermeyen ve hızlı ilerleyen sinsi bir hastalık olarak bilinen NASH’in bir ilaç tedaviside bulunmuyor.

NASH Nedir?

Karaciğer yağlanmasıyla karaciğerde iltihaba yol açan ve siroza ilerleyebilen karaciğer hastalığı NASH, alkol kullanımıyla da hiçbir ilgiside bulunmuyor. Gerçek nedeni henüz bilinmeyen bu hastalık, şekerli, yağ beslenme alışkanlığı ve hareketsizlik sonucunda oluşmaktadır. Ayrıca tip 2 ve insülin direnciylede oldukça ilişkilidir.
Türkiye’de daha önce belirttiğimiz rakamın 2,5 milyonu çocuk olup 133 bin kişide NASH’e bağlı siroz gelişmiştir. Uzmanlar bu durumun 10 yılda 480 bin civarına çıkacağını belirtmektedir.
Sinsi olan bu hastalık genellikle ileri evre siroza neden olana kadar hiçbir belirtide vermemektedir. Nadiren halsizlik, iyi hissetmeme, dolgunluk şikayetleriyle uzmanlara başvurulmaktadır. Belirti vermemesi hastalığın önemsenmemesine yol açmaktadır. Bu nedenle birey sosyal yaşamına olduğu gibi devam etmektedir. Ancak siroz sosyal yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir hastalıktır.

Kilo Verin!

Yağlı bir karaciğerin bulunduğu insanların %43’ünde kalp krizi, inme/felç gibi kalp ve damar hastalıkları görülmektedir. Bunun yanında %23’ünde karaciğer dışı kanserler ve yüzde 9 ile siroz ve karaciğer kanseri gibi karaciğer kaynaklı hastalıklar gerekmektedir. Uzmanların genel kanısıysa en iyi tedavi yönteminin fiziksel aktivite ve kilo kaybı olduğunu belirtmektedirler. Ancak bu kilo kaybı belirli planlarla gerçekleşmelidir. Haftada en fazla 1,6 kilo verilmeklidir. Çünkü hızlı kilo kaybı da yağlanmaya neden olmaktadır.

NASH ile Mücadele Yolları Nelerdir?

Dışarıdan Yemek Yemeyin!

Yediğiniz yemeğin içinde ne bulunduğunu bilmek oldukça önemlidir. Bu nedenle, yemeği mümkün olduğunca sıfırdan pişirmek gerekir.

NASH için yağlı yiyeceklerden uzak durun

Yağlı Yemeyin!

Aldığınız proteinin ızgara veya az yağlı olması (doymamış yağlar) hayati önem taşımaktadır. Mümkün olduğunca sağlıklı karbonhidrat(bulgur,baklagiller vs.) tüketmekte bu noktada oldukça önemlidir.

Bir Tabak Fazla Yemeyin

Dengeli bir öğün planlandığı gibi dikkatli bir şekilde oluşturulmalıdır.

Karaciğer İçin Su İçin

Günde En Az 2 lt Su İçin

Su ihtiyacının karşılanması önemlidir. Gün boyunca herhangi bir hastalığa sahip olmasak dahi, su içmemiz gerekir. Çay ve kahvenin şekersiz içilmesi önemlidir. Çünkü gereksiz olabilecek bu enerji harcanmaz ise yağa dönüşecektir. Bunun yanında yapılan araştırmalara göre günde içilen 2 bardak filtre kahve kronik karaciğer hastalıklarına pozitif etkide bulunmaktadır.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: