Kıl dönmesi kıl köklerinin olduğu her bölgede oluşabilse de hastalar genelde kuyruk sokumu bölgesindeki kıl dönmesi şikayetlerle genel cerrahi uzmanına gelirler. Tıbbi adıyla plodinal sinüs olarak bilinen ve latincede kuş yuvası anlamına gelen kıl dönmesi, sinüsler içinde bulunan kılların vakum etkisiyle vida benzeri şekilde deri altında toplanması ile oluşmaktadır. Başlangıçta çok önemli şikayetler vermemektedir. İnfeksiyon eklenmesi ile kendini, kanlı irinli akıntı ile gösterebilmektedir. Sıklıkla yapılan hata bu hastalığı antibiyotik ya da antibiyotikli krem ile tedavi etmektir. Unutulmamalıdır ki kıl dönmesi kaynağının yok edilmesi için tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Kıl Dönmesi Neden Oluşmaktadır?
Kıl dönmesinin neden oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Fakat, çeşitli sebeplerden söz edilebilir. Sırttan dökülen saçların, kılların kuyruk sokumundaki iki kaba et arasında, kıllı terli ve kıllı bölgeye takılarak sürtünmelerle ter bezi derinliklerinden vida gibi dönerek yağ dokusu içine hissettirmeden girmesi, labirentimsi bölgeler oluşturması ve bununla beraber labirentlere giren bakterilerle beraber iltihaplanmaya başlamasıdır. İltihap kendini cerahatlı veya kanlı, pis kokulu akıntılar ve apseler şeklinde göstermektedir.
Sonuç olarak neden oluşursa oluşsun, kıllar deri altında toplandığında, biriktiğinde bölgeyi tahriş eder ve iltihaplara neden olur. Alevlenen deri hızla enfekte olabilmektedir. Deri üzerinde istemeden uygulanan basınç, sürtünme, hijyen eksikliği deri altındaki kılların apse yapmasına neden olarak kıl dönmesini meydana getirirler.
Belirtileri Nelerdir?
Kıl bölgesi enfekte olduğu andan itibaren ağrıya ve şişmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda içi irin dolu bir apse oluşur. Birkaç günde hızlıca büyümeye neden olan bu durum bireylerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Genel Belirtiler
Nasıl Tedavi Edilmektedir?
Tedavi döneminde kronik bir akıntı, enfekte pit/sinüs ağızları gibi belirtileriniz varsa operasyon önerilmektedir. Herşeyin yanında bu sorunu giderecek pek çok işlemde mevcuttur. Doktorunuz bu konu hakkında sizi bilgilendirecektir.
Tedavide Ameliyat Durumu
Kıl dönmesinin kalıcı tedavisi ise cerrahi yol ile sağlanmaktadır. Günümüzde tıp alanının gelişmesiyle, cerrahi yöntemlerde kademeli olarak gelişmiştir. Geçmişe göre bu operasyonlar oldukça basittir. Tedavi prensibi ise, absenin siyah uçlı bir enjektörle aspire edilmesiyle başlamaktadır. Absenin bulunduğu bölge tüy dökücü kremlerle aylık olarak temizlenir. Hemen ardından bölge antiseptik veya antibakteriyel şampuanlarla yıkanır ve günlük duş alınır. Buna rağmen sinüs ağızlarında kronik bir akıntı olursa cerrahi tedavi gerekecektir.
Tekrarlanması Nasıl Önlenir?
Ameliyatsız Tedavi Mümkün mü?
Kıl dönmesi problemi mümkün olan her durumda ameliyatsız tedavi edilmesine gayret edilir. Çünkü çok önemli sorunlar maalesef ki cerrahi tedaviye bağlı gelişir. Hatalı cerrahi müdahaleler ve bunun sonucunda iyileşmeyen yaralar hastalığı kabusa çevirir. Çok yeni, küçük, orta karakterli vakalar sadece lazer epilasyon ve lokal bakımla, banyolarla bir kısım vaka gerileyebilmektedir. Birazcık ileri durumlarda lokal anesteziiyle sinüsler çıkarılıp kısa ve ağrısız şekilde tedavi edilebilir.