Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Olan Etkenler

Makaleler > Kalp ve Damar Sağlığı

Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Olan Etkenler

Kalp ve damar hastalıkları nelerdir?

Koroner kalp damarları, kalbi besleyen damarlara verilen addır. Koroner kalp damarlarında yer alan, kalbin vücuda kan dağıtırken kullandığı aort damarlarda ve dallarında zaman zaman yağ planları oluşup tıkanmaya neden olabilir. Bu durum kalp ve damar hastalıklarına neden olmaktadır.

Kalp ve damar hastalıklarını etkileyen faktörler nelerdir?

En Sık Görünen Kalp ve Damar Hastalıkları

Koroner Arter Hastalığı

Üç ana damar sistemi kalbi beslemektedir. Kolesterol içeren besinler, sigara gibi birçok etkenle zaman içinde damarlar zarar görerek, damarlarda değişik şekillerde daralmalar görülmektedir. Bu darlıklar zaman içinde kritik seviyeye ulaşır ve hastada göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarğıntı, çene ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtilerle doktora gelen hastalara kalp elektrografisi, ekokardiyografi veya efor testi gibi ön teşhis yöntemleri uygulanmaktadır.

Kalp Kapağı Kaynaklı Hastalıklar

Bu rahatsızlıklar doğumsal nedenlere bağlı olduğu gibi çocuklukta geçirilen romatizmal hastalıklara, yaşlılığa bağlı kireçlenmeye, çeşitli enfeksiyonlara kapağın bozulma durumuna bağlı olarak görülebilir. Hastalığın boyutuna göre ilaç veya cerrahi müdahale yapılır.

Aort Anevrisması

Tıpkı su borusu gibi vücuda kan gitmesini sağlayan damardır. Vücudun en büyük damarı aort üzerinde hiç belirti göstermeden oluşan kesekler ve damar genişlemesi nedeniyle oluşan aort anevrizması yaşam üzerinde önemli bir tehdit oluşturur. Tedavi sürecinde balonlaşmanın olduğu aort bölgesine cerrahi müdahala yapılır veya stent takılarak tedavi edilir.
Kalp ve Damar Hastalıklarına Neden olan Etkenler

Hipertansiyon

Hipertansiyon, kalp kasını zorlayarak çalışmaz hale getirebilir. Hipertansiyon nedeniyle kalp kası fazla çalışıp kalınlaşır. Bu durum pek çok hastalığın öncüsüdür.

Kalp ve damar hastalıkları tedavisi

Kolesterol

Damar sertliğinin en önemli nedenlerinden biriyse kolesteroldür. Kanda iki türde kolesterol bulunmaktadır.

  • İyi kolesterol, olarak bilinen yüksek yoğunluklu kolesterol, kolesterolün düzenlenmesi ve karaciğere taşınmasında, vücuttan uzaklaştırılmasında önemli roller oynamaktadırlar. Bu nedenle, vücutta bulunması oldukça önemlidir.
  • Kötü kolesterol olarak bilinen düşük yoğunluktaki kolesterol karaciğerden, vücudun belirli bölgelerine taşır. Kolesterolün damar içinde birikerek damar sertliğine ve daralmasına neden olurlar. Kötü huylu kolesterol bu sebepledir ki pek çok kalp ve damar hastalığının sebebidir.

Fiziksel Aktivitenin Az Olması

Hareketsiz kişilerin kasları zayıftır. Ayrıca kanın oksijen taşıma kapasitesi azdır bu durum kötü kolesterolün artışına neden olur. Bu yüzden, fiziksel aktivite kalp ve damar hastalıkları için oldukça önemlidir.

Şişmanlık

Şişmanlık kalp ve damar hastalığının önemli bir etkenidir. Şişman bireylerde, kötü kolesterol seviyesinin yüksek oluşu, tansiyon yüksekliğine ve şeker hastalığına neden olmaktadır.

Stres

Stresin yoğun oluşu kalp krizi riskini arttırmaktadır. Stres ile salgılanan hormon damarları daraltırken, pıhtılaşmayı ve kalp atışını arttıran hormonların etkisi olduğu belirtilmektedir.

İstek ve Önerileriniz

Ad Soyad:

Email:

Konu:

Mesajınız: